Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Dryck

Vinskola: Rätt glas lyfter smakerna

Foto: Alamy/IBL

VINSKOLA. Hur maten smakar förändras inte mycket på grund av tallrikens form. Upplevelsen av vinet påverkas däremot i högsta grad av glaset eftersom det är doftsinnet som spelar huvudrollen. 

Hur vinglaset ser ut har stor inverkan på upplevelsen – och då handlar det inte bara om att det ska se snyggt ut. Det har flera glastillverkare slagit mynt av, och tillverkat glas anpassade för speciella druvor. Men vad är det egentligen som är viktigt när vi väljer vinglas? 

Först och främst ska glasen vara rena. Genom glaset kan vi urskilja vinets alla färgnyanser, vilket bland annat kan ge information om vinets intensitet och ålder men också ge en idé om druva och vinmakning. 

När läpparna möter glaset får vi sedan ett första taktilt intryck. Är glaset tunt eller tjockt? Ju tunnare glas desto elegantare upplevelse. 

Oavsett om vi provar eller dricker vin nås näsan av sinnesförnimmelser före munnen. Den överlägset största fördelen med att välja rätt vinglas är just doftupplevelsen. Allt för ofta serveras vin i för små kupor och får inte det svängrum som behövs för att visa upp hela sitt aromregister. Fyll därför aldrig vinglaset till mer än hälften och välj en oval glaskupa där öppningen är aningen mindre än ”midjemåttet”.

Att prova vin i olika glasstorlek är ett lysande sätt att lära sig mer om vinets doft och smak.

Vissa viner, ofta vita, har flyktiga aromer och behöver mindre utrymme. Dessa mår bäst av att hällas i mindre kupor där doften koncentreras. Andra viner, ofta röda, behöver rejält med luft för att aromerna ska veckla ut sig och mår bäst av större kupor. 

När vinet väl nått munnen påverkar glasvalet den slutgiltiga domen på flera sätt. Vårt smaksinne är komplext. Hur vi upplever de olika grundsmakerna hänger ihop med doft och känsel. Ett lätt och elegant vin som doftar parfymerat av blommor behöver inte alls smaka blommor. Om vi i munnen upplever det torrt, syrligt och strävt förändras snabbt den sensoriska totalupplevelsen. 

Glasöppningens storlek påverkar också hur vi formar munnen, vilket i sin påverkar var vinet träffar tungan. Vi har till exempel fler smakreceptorer på sidan av tungan än i mitten. Kul att tänka på nästa du gång du dricker något i allmänhet. 

Om vinet själv fick välja glas skulle vitrinskåpet snabbt bli fullt. Men oroa dig inte, du klarar dig gott med ett par stycken. Att prova vin i olika glasstorlek är ett lysande sätt att lära sig mer om vinets doft och smak. Börja med att ditt favoritvin i två olika glas och se efter vad som händer.

Varför ska man snurra glaset?

När du roterar glaset hjälper du till att syresätta vinet vilket innebär att aromerna frigörs och stiger uppåt. Det doftar alltså när du snurrar på glaset, oavsett dryck. I mousserande vin får aromerna hjälp av kolsyran att stiga uppåt. Snurrar du tillräckligt länge försvinner kolsyran.

 

Vad innebär det att dekantera?

Begreppet syftar ursprungligen till en serveringsritual där en sommelier separerar ett moget vin från eventuell bottensats genom att försiktigt hälla över vinet på karaff. I dag används termen även för att lufta unga och koncentrerade viner. Målsättningen då är att vinerna ska öppna upp sig, bli mer tillgängliga och mindre sträva. 

 

Tips! Snabbdekantering

På restaurang är det vanligt att man snabbluftar vinet genom att först hälla upp det på karaff och sedan tillbaka i flaskan. Därmed får vinet mycket luft på kort tid. Ett intressant experiment för att förstå vad som händer med vin och luft är att låta karaffen med vin stå över natten. Ett mer extremt test är att köra ett rött vin i matberedaren, men välj då gärna ett vin du har råd att avvara då både strävhet och karaktär går om intet.

Läs mer om vin