Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-11 08:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/elin-peters-dags-att-lara-sig-laga-mat-baklanges/

Mat & Dryck

Elin Peters: Dags att lära sig laga mat baklänges

Foto: Beatrice Lundborg

KRÖNIKA. Sluta släng mat. Det är ett av de vanligaste råden till den som vill bli mer klimatsmart och ekonomisk i köket. Det upprepas ofta hur stora mängder fullt ätbar mat som hamnar i soporna, helt i onödan.

Och det är ju lätt att tycka, men svårare att efterfölja. 

Eller nej, att låta bli att slänga ätbar mat är inte så svårt. Det är bara att lägga den i en liten burk i kylen, och tänka att man ska äta upp den sedan. Och plötsligt står man där med ett kylskåp fullt av konstiga slattar. En knapp deciliter kokt ris. Lite gammal spagetti. En hängig morot. En burk sylt som är nästan slut. Ostkanter och en halv kycklingfilé. Och så lite torra brödkanter i brödburken.

Om man väntar några dagar till kan man slänga alltihop med gott samvete – det kanske har blivit dåligt?

Vill man bli svinnsmart måste man lära sig laga mat på ett annat sätt. Man måste lära sig tänka på ett annat sätt. I stället för att titta på ett recept, eller planera att laga sin favoriträtt, måste man jobba baklänges: Titta in i kyl, frys och skafferi på jakt efter saker som borde ätas upp, och lista ut hur man kombinerar dem till en lagom god och mättande måltid.

Sådant är svårt att lära ut, och svårt att skriva recept på. Står det ”3 deciliter ris” i ett recept kokar man 3 deciliter ris. Även om man har en skvätt bulgur kvar från i går, och färdigkokt ris i en burk i frysen. 

Men nu gör vi i alla fall ett försök. Matkreatören Malin Landqvist har gjort öppna recept, grundrecept att fylla med de rester du har hemma. Här är hennes recept. 

De är visserligen recept på färdiga rätter – men också inspiration till ett nytt sätt att tänka. Att lära sig laga mat på det man har hemma är inte bara svinnsmart, det kan vara roligt också.

Läs mer om matsvinn