Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-16 20:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/elin-peters-darfor-ar-stjarnorna-extra-viktiga-i-ar/

MAT & DRYCK | KOMMENTAR

Elin Peters: Därför är stjärnorna extra viktiga i år

Restaurang Aira på Djurgården fick en stjärna.
Restaurang Aira på Djurgården fick en stjärna. Foto: Alexander Mahmoud

Fyra svenska restauranger fick nya stjärnor när Guide Michelin avslöjade sina utmärkelser för 2021. I år betyder stjärnorna mer än någonsin för branschen konstaterar DN:s mat- och krogredaktör Elin Peters.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Läs mer: Fyra svenska restauranger fick nya stjärnor

Senaste gången Guide Michelin delade ut stjärnor till de nordiska länderna var i februari 2020. De allra flesta av oss vet nog svaret på det kittlande påståendet: ”Du kan aldrig ana vad som hände sedan”.

Pandemi. Restriktioner. Nedstängningar.

Covid-19 har hanterats på olika sätt i våra nordiska grannländer men gemensamt är att restaurangerna fått stränga begränsningar i bland annat öppettider och hur stora sällskap som får serveras. Coronapass, munskyddskrav och totalt alkoholförbud är några andra metoder som använts.

Under de förutsättningarna är det inte lätt att driva restaurang, och många krögare har kämpat hårt.

Det har inte heller varit särskilt lätt att vara krogtestare, och man tvingas ta ställning till en rad etiska frågor. Kan man uppmana folk att gå på restaurang när en dödlig och mycket smittsam sjukdom härjar? Är det rättvist att testa restaurangerna under så extrema förhållanden? Och kommer man att klara av att publicera en dålig recension – eller ta en stjärna – från en restaurang som redan kämpar för sin överlevnad?

Guide Michelin skulle ursprungligen ha lanserat årets stjärnor i februari, men flyttade fram utdelningen till september. Nu hoppas branschen att guiden ska ge en nytändning, och framför allt locka tillbaka de utländska besökarna.

För trots pandemin har det varit långt ifrån tomt på krogen, gästerna har anpassat sig efter restriktionerna och många har ändå besökt sina favoritrestauranger, tagit hämtmat från kvarterskrogen eller testat de nyöppnade ställen som trots allt vågat satsa. Ett av dem, Aira, som öppnade på Djurgården i Stockholm just när pandemin slog till, belönades med en stjärna av Guide Michelin.

Men de riktigt lyxiga ställena, de som redan har en (eller ett par) stjärnor i den röda guiden, kan inte gå runt bara på lokalbefolkningen. De som firar en bröllopsdag eller en jämn födelsedag på någon av de stjärnkrogar som finns kan fylla lokalen ett tag, men på sikt behövs utländska besökare. Matintresserade turister och affärsmän som ser ett restaurangbesök som en central del av resan – ja kanske till och med som själva målet för resan. Och det är ju Guide Michelins krav för att dela ut de åtråvärda tre stjärnorna: ”Värt en egen resa.”

De besökarna har det varit lite tunt med ett tag. Nu är förhoppningen att lättade restriktioner och nya stjärnor till Norden ska locka tillbaka dem igen.

Läs mer: Här är krogarna som fick en stjärna 2020

Läs mer: Tommy Myllymäki trotsar krisen

Läs mer: Restaurang stämmer Michelinguiden för stjärna man inte vill ha

Ämnen i artikeln

Halland
Göteborg

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt