Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-03 23:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/elin-peters-kan-sylt-i-semlan-verkligen-vara-nagot/

Mat & Dryck

Elin Peters: Kan sylt i semlan verkligen vara något?

Norsk variant av semla – med sylt.
Norsk variant av semla – med sylt. Foto: Beatrice Lundborg

KRÖNIKA. I stället för att söka nya galna semmelinnovationer riktar Elin Peters blickarna mot våra grannländer. Där hittar hon en semla med sylt.

Vad som verkligen är svenskt och nordiskt från början har debatterats mycket den senaste tiden. Hur är det med köttbullarna egentligen – denna folkhemsrätt som ligger så många så varmt om hjärtat? Nu finns det ju varianter på köttbullar (och andra bullar) i många matkulturer så att avgöra exakt var idén att pressa samman protein i bollform uppstod är ganska svårt. 

Läs mer: ”En myt att köttbullen är turkisk” 

Något som däremot helt säkert är en svensk uppfinning är semmel-wrappen. Suget efter att förnya den svenska semmeltraditionen är starkt, och efter att semmel-wrappen lanserades 2015 tävlar konditorer och pr-folk med att lansera nya pigga idéer och det finns numera bland annat semmelöl, semmelgröt, semmelsmoothie, rumla (baserad på rulltårta), baklavasemla (med filodeg och pistaschfyllning), cronutsemla (en ohelig blandning av croissant och donut transformerad till en semla), nachosemla (vetebrödstrianglar som dippas i mandelmassa och vispad grädde), wienersemla (med smördeg), och muffla (baserad på en muffin). 

Semlor i många former.
Semlor i många former. Foto: Pelle T Nilsson

Men även om semlor förekommit i Sverige i flera hundra år kan vi tyvärr inte ta åt oss äran för originalsemlan, som har sitt ursprung i släta vetebullar bakade på fint mjöl. Den fick sin nuvarande form via tyskans ”heisse wecke”, hetväggen, en bulle som fyllts med mandelmassa och serverades med varm mjölk.

Läs mer: Snille och smak. Sara Danius skriver om semlan 

Nu för tiden äts semlor, eller fettisdagsbullar som de ofta kallas, även i våra nordiska grannländer, fast i lite annan tappning än de traditionellt svenska. 

Så i stället för att gå på jakt efter årets mest nyskapande och galna semmelnyheter har DN i år valt att undersöka vad våra grannländer har för traditioner. Ganska mycket förenar oss, och kanske är sylt i semlan ett vinnande koncept?

Läs mer: Semlor här och där – i Norge, Finland och Estland

Här är receptet på  Synnøves fastelavnsboller