Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Mat & Dryck

En kyckling – fem smaker

Kebab på spett, bilden till vänster, och Jerk chicken.
Kebab på spett, bilden till vänster, och Jerk chicken. Other: Marcus Lawett

Kyckling går lätt att variera på massor av olika sätt. Här är fem varianter med inspiration från olika delar av världen – varav en från 70-talets Sverige.

Recepten är hämtade ur ”Tareq Taylors kyckling” (Bonnier Fakta). Foto: Marcus Lawett.

Ljummen nudelsallad med friterad chilikyckling och nuoc cham-sås. Såsen ska vara söt, sur, salt och stark. Den håller i en hel månad i kylen.

Kebab på spett med många tillbehör. Kebab steks traditionellt på ett rotisserispett och ska grillas stående för att fettet ska rinna ner längs köttet.

Jerk chicken med het paprika- och chilisås. Till kycklingen och den heta såsen är det supergott med ugnsrostad potatis, ugnsrostade grönsaker eller grillad majs.

Flygande Jacob med banan, jordnötter och bacon. Gräddig gratäng, receptet skapades 1976. Upphovsmannen arbetade med flygfrakt och kallades Flygande Jacob.

Kinesisk kyckling med apelsinsås och sesamfrön. En klassisk restaurangrätt. I Sverige är den kanske inte så vanlig men i USA finns den på varenda kinakrog.

Foto: Peter CarlssonTareq Taylor (på Peter Carlssons bild) är krögare, kokboksförfattare och tv-kock. I Malmö driver han Slottsträdgårdens kafé samt matstudion och restaurangen Kockeriet. Han har tidigare bland annat gett ut kokböckerna ”Om mat och kärlek”, ”Klassiker” och ”Helt enkelt”.

Extra viktigt med kökshygien när du hanterar kyckling

Hygien är oerhört viktigt för att undvika magsjuka. Framför allt vill man undvika bakterien campylobacter som kan finnas i färsk kyckling. Svenska kycklingar som får gå ute kan också smittas av salmonella. Kycklingkött som innehåller salmonella förstörs så fort kontroller har visat att köttet är smittat.

Diska omedelbart knivar, skärbrädor och andra köksredskap som har använts till rått kycklingkött, och använd det inte till något annat direkt efter att du har hanterat kycklingen.

Om du diskar i diskmaskin, använd ett program med hög temperatur för att vara säker på att bakterierna dör.

Tvätta alltid händerna noga efteråt, med varmt vatten och tvål.

Torka av diskbänk och andra arbetsytor noga. Använd inte disktrasa (om du inte kokar den efteråt) utan ta hellre hushållspapper som du kan slänga.

Mät innertemperaturen i köttet med en digital stektermometer för att vara på den säkra sidan.

Innertemperaturer:

Kyckling ska alltid vara genomstekt och får inte vara det minsta rosa vare sig i köttsaften eller i köttet.

Hel och halv kyckling: 75–82 grader.

Filé: 70–72 grader.

Lårfilé: 75 grader.

Ben, klubba och vinge: 80–82 grader.

Stek kycklingen i god tid och låt den sedan vila i cirka 10 minuter. Medan den vilar kommer temperaturen att stiga med ytterligare cirka 2 grader – ännu mer hos helstekt kyckling.