Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 10:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/en-olpionjar-som-ar-redo-for-nasta-steg/

Dryck

En ölpionjär som är redo för nästa steg

När Patrick Holmqvist började som bryggare var öl synonymt med ”stor stark”.
När Patrick Holmqvist började som bryggare var öl synonymt med ”stor stark”. Foto: Vanni Jung Ståhle

Patrick Holmqvist är en viktig pusselbit i den moderna svenska ölutvecklingen. Efter 23 år som huvudbryggare på Nils Oscar är han nu redo för ett eget bryggeri – med pub.

– Jag började i ölbranschen innan den knappt fanns, för att få jobb som bryggare behövde någon annan gå i pension. Det är lätt att glömma hur ungt det nya öl-Sverige faktiskt är, säger Patrick Holmqvist. 

Det är över 30 år sedan hans bryggardrömmar vaknade. Som gastrointresserad kemistudent fick han syn på en annons för en bryggarutbildning, och på den vägen är det. Sommarjobb på Pripps följdes av vikariat på Spendrups innan frågan om jobb som bryggare på nystartade Källefalls bryggeri, Sveriges första bryggeri med endast överjästa öl, dök upp.

Foto: Vanni Jung Ståhle

– Det sägs att det var då den moderna ölrevolutionen började. Detta var i mitten på 90-talet och i Sverige fanns i princip bara stor stark då, säger Patrick Holmqvist och fortsätter:

– Vi gjorde den första helt torra julölen som av experter utsågs till landets bästa – det skapade löpsedlar! Vår storsäljare blev ”Skarabôrjar’n”, en golden ale, den första i sitt slag i Sverige.

Som huvudbryggare, i 23 år, på Nyköpingsbryggeriet Nils Oscar har det sedan fortsatt – india pale ale, barley wine, imperial stout – för att nämna några av stilarna som introducerats. Samtidigt har stort fokus legat på den ljusa hantverkslagern och alkoholfritt, stilar och tekniker som fortfarande är en utmaning för mindre bryggerier. 

I dag finns runt 400 bryggerier i Sverige och de allra flesta har bara varit aktiva i något år. Färskast av dem alla är Nyköping Brewing Company – Patrick Holmqvists första egna bryggeri. 

Efter 23 år som bryggare på Nils Oscar är Patrick Holmqvist med och startar ett nytt bryggeri.
Efter 23 år som bryggare på Nils Oscar är Patrick Holmqvist med och startar ett nytt bryggeri. Foto: Vanni Jung Ståhle

– När jag fick frågan om att vara med var det omöjligt att säga nej. För mig blir det här en helt ny typ av satsning där bryggeriet också kompletteras med restaurang och pub.

Ett helhetsgrepp på öl, som samtidigt gör Nyköping till en öldestination. Bryggeriet, som inte ligger långt från Nils Oscar, har grundats av krögaren Sahand ”Sasse” Sepehrazar och tidigare vd:n på Nils Oscar, Jonas Kandefeldt. Patrick kom in i ett senare skede, som bryggare men också delägare. Och nu står bryggartrion startklar. 

– Det har tagit tid att få alla bitar på plats men nu står bryggeriet, som är i två plan, klart. Förutom våra vackra rostfria bryggverk finns ett separat rum där vi har ekfat för andra typer av jäsningsmetoder som ger syrligt öl, dessutom har vi investerat i en egen tappningsmaskin för burköl, förklarar Patrick. 

Från bryggeriets lilla pilotbryggverk kommer det göras mindre testbrygder för puben. 

– Vi vill ha både bredd och djup, världens alla ölstilar finns fortfarande inte i Sverige, och en del drömmer jag om att få brygga här. Gästerna kommer att ha möjlighet att testa allt, och det som uppskattas mest kommer att bryggas i större skala, både för Systembolaget och för andra restauranger. 

Patrick Holmqvist i bryggeriet.
Patrick Holmqvist i bryggeriet. Foto: Vanni Jung Ståhle

 

I puben ska det bland annat serveras mat från en pizzaugn och sommartid finns en stor uteservering med boulebanor. 

– Det fina med en pub är att vi i bryggeriet kommer närmre konsumenterna, och konsumenterna kommer närmre ölet. Tröskeln ska vara låg och vi tror på fina synergier, avslutar Patrick. 

Bryggeriet öppnar i början av februari. 

Läs mer om öl