Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Mat & Dryck

EU tar krafttag mot matsvinn

Varje år slänger vi tonvis med mat.
Varje år slänger vi tonvis med mat. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Eu:s miljöutskott kommer med nya direktiv, vars mål är att halvera matsvinnet i unionen fram till 2030. Direktivet är dock inte bindande, vilket gjort miljöorganisationer besvikna.

 

Europaparlamentets miljöutskott röstade under tisdagen för ett förslag som ska minska mängden mat som produceras utan att ätas med 30 procent till 2025, och 50 procent till 2030. Man gjorde dock inte direktivet bindande, vilket innebär att länder inte kan straffas om de inte när upp till målen.

Att direktivet inte gjordes bindande var en besvikelse för flera miljöorganisationer.

TV: Tips för att minska ditt matsvinn

Frankrike är ett EU-land som redan tidigare haft lagar mot matsvinn. Där får större matbutiker inte slänga mat, utan måste skänka bort den, exempelvis till välgörenhet eller som djurfoder. I Sverige finns i nuläget inga lagar som reglerar matsvinn. Varje år slänger vi 81 kilo mat – per person.

Ungefär en tredjedel av den mat som produceras i världen förstörs eller kastas varje år. I Sverige kastar varje person i genomsnitt 45 kilo ätbar mat varje år, enligt Livsmedelsverket. Enligt Naturvårdsverket står den svenska livsmedelshanteringen för cirka 50 procent av vår totala övergödning och mellan 20 och 25 procent av vår totala klimatpåverkan.

Läs mer: Hundratusentals ton äpplen ruttnar bort i svenska trädgårdar