Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Mat & Dryck

Fega inte med smakerna

Foto: Anette Nantell

KRÖNIKA. Det finns smörgåsar och det finns smörgåsar. Jag menar, inget ont om okomplicerade mackor med bröd, smör och ett pålägg. Tänk bara på en enkel ostsmörgås som doppas i varm choklad under en skidtur. Vilken njutning!

Och faktiskt består min egen favoritmacka alla kategorier bara av halländskt siktbröd, äkta smör och lökkorv – inget rysch och pysch.

Men det finns en annan ljuvlig genre: matiga mackor som man lägger ner mer tid på, med många tillbehör och med väl avvägda kombinationer.

Ute i handeln existerar numera många välfyllda smörgåsar. Men tyvärr är flertalet inte särskilt goda. Många gånger är grönsakerna hårda och omogna, bröden likgiltiga och påläggen lågbudget. Stora kedjor faller för frestelsen att tjäna pengar genom att kompromissa med kvalitet.

Alltså: bättre att göra egna – särskilt inför sportlov eller andra ledigheter kommer sådana smörgåsar väl till pass.

Om man vill kalla sina skapelser för mackor, smörgåsar eller sandwichar är en smaksak. Det råder en viss begreppsförvirring kring det senare ordet. I USA kallas även mackor med bara ett bröd för sandwich ibland. Även om den klassiska betydelsen, sedan Lord Sandwich dagar, betyder en dubbelmacka (ofta skuren till trekanter).

Annars är den viktigaste principen när man ska sätta igång denna: gör som du vill. Tänk noga efter, vad gillar jag och de som ska äta mackorna? Inhandla sedan riktigt läckert bröd och fina pålägg. En extra god skinka behöver inte kosta så mycket mer än en medioker.

Eftersom bröd ofta har en mildrande effekt kan man låta andra saker smaka mycket. Ge gommen en riktig match. Fega inte med senap, pepparrot, chili och annat som får fart på smaklökarna. Lämpligt nog heter en av dagens smörgåsar knuckle sandwich – också ett uttryck för att ge någon en fläskläpp.

Pimpa mackorna!

Foto: Anette Nantell

För att få lite bett i mackorna kan man gärna lägga till kondimenter och såser. Här är några som kan rekommenderas:

Aji chileno (bilden uppe till vänster) är en het och ettrig sås från Chile som jag personligen föredrar framför till exempel sriracha.

Brown sauce (uppe till höger) är inte samma som vår brunsås, utan en mer vinägrig köttsås som man ska dosera med försiktighet. Men små mängder piggar upp mackor eller burgare.

Ssamjangsås (nere till vänster) är en koreansk sås gjord på fermenterad chili och sojaböna – rund, harmonisk med en viss hetta.

Amerikansk senap (nere till höger) är ofta medelhet och inte så söt, passar fint till mackor av alla slag.

Andra härliga macktillbehör är syltlök, kaprisäpplen, wasabi, engelsk senap, mango chutney, piccalilly, cornichonger och limepickles.

Förvara mackorna

Färdiga smörgåsar kan plastas in och ätas inom några timmar. Men vill man spara dem längre ska man lägga dem på en bricka, blöta en handduk och vrida ur den så den bara blir fuktig, lägga handduken över mackorna och sedan plasta hela brickan. Så håller de sig saftiga i upp till ett halvt dygn.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.