Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 12:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/fem-goda-fiberrika-recept/

Mat & Dryck

Fem goda fiberrika recept

Färgglad fiber-bowl och gröt med råg och valnötter. Foto: Fredrik Funck

Fibrer är riktig supermat, och finns bland annat i baljväxter och grönsaker. Dietisten Sara Ask lagar fem enkla och goda rätter för dig som vill få i dig mer fullkorn och fibrer.

DN Text

Här är Sara Asks recept. Läs även Amina Manzoors text: Därför borde du äta mer fibrer 

Färgglad fiber–bowl. En färgglad rätt som kan varieras i det oändliga. Tacksamt plockig, så att så många som möjligt vid bordet kan äta sig mätta och glada. 

Gröt med råg och valnötter. Rågflingor mättar bra. Variera med havregryn om du vill, eller med gröt på steel cut oats för en (ännu) lyxigare start på dagen. Vill du ha mer smak? Tillsätt lite kardemumma eller annan god krydda.

Broccolisoppa med ugnsrostad färskpotatis och solrosfrön. Perfekt soppa att laga när hemmets grönsaker börjar sloka. De röda linserna bidrar med mättnad och näring och de gröna ärterna med färg och krämighet. Och med fibrer, förstås! 

Belugatacos med havretortilla, mangosalsa och ärtgucka. Testa belugaliser, linsernas Rolls-Royce, som med sin fasta konsistens passar perfekt som ersättning för färs. 

Ingefärsstekt lax med rostade grönsaker och gulärtshummus. Hummus på gula ärter? Testa! En perfekt smakrik klick som passar till det mesta. 

Ingefärsstekt lax med rostade grönsaker och gulärtshummus, till vänster, samt broccolisoppa med ugnsrostad färskpotatis och solrosfrön. Foto: Fredrik Funck