Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Mat & Dryck

Fem gröna små rätter

Karoline Jönsson bakar gärna mandala flatbread med rödlök, fikon och örter.
Karoline Jönsson bakar gärna mandala flatbread med rödlök, fikon och örter.

Enkla rätter med smak av sol är vad vi drömmer om just nu. Karoline Jönsson hämtar inspiration från sin trädgård till rätter som passar hela året.

Karoline Jönsson driver en gård i Skåne och har sedan flera år tillbaka bloggen ”Det gröna skafferiet”. Hon har också varit programledare för matlagningsprogrammet ”Vegorätt” i SVT. Här är fem av hennes recept ur ”Det goda gröna – Mat från min trädgård” (Norstedts).

Mandala flatbread med rödlök, fikon & örter. Ett festligt bröd att servera till soppa eller sallad. Det är också perfekt på buffébordet eller i picknickkorgen.

Fagioli all’uccelletto. Detta är ett vegetariskt pålägg, en fantastisk liten enkel italiensk bön- och tomatstuvning, icke att förväxla med boston baked beans.

Socca uttapam. Den här rätten, som funkar både som frukost eller en snabb lunch, är verkligen ett hopkok från många av världens kök.

Hush puppies. Dessa är goda att äta rakt av tillsammans med till exempel en salsa, som bufférätt eller som de förträffliga grönsaksbiffar de faktiskt är.

Tom kha hed. Den här thaiinspirerade grytan kan lagas i många olika variationer och skepnader. Den har blivit en ständigt återkommande favoriträtt.