Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-24 00:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/fem-satt-att-undvika-att-bli-en-middagsdiktator/

Mat & Dryck

Fem sätt att undvika att bli en middagsdiktator

Fidel Castro vakade som en hök över sin favoritko, Ubre Blanca. Hon mjölkade 110 liter på en dag i januari 1982 och blev symbol för Kubas framgångar. Nu står hon uppstoppad på museum.
Fidel Castro vakade som en hök över sin favoritko, Ubre Blanca. Hon mjölkade 110 liter på en dag i januari 1982 och blev symbol för Kubas framgångar. Nu står hon uppstoppad på museum. Foto: Roberto Lusso/TT

Hur är det att laga mat till en diktator? I boken ”How to feed a dictator” (Penguin books) intervjuar journalisten och författaren Witold Szablowski några av de kockar som lagat mat åt Saddam Hussein, Idi Amin, Enver Hoxha, Fidel Castro och Pol Pot.

DN:s Elin Peters har läst och ger dig här fem tips på vad du bör undvika om du inte vill vara som en diktator vid middagsbordet.

1. Kräver du överraskningar?

Att få festliga matöverraskningar är oftast kul. Kräv däremot inte att bli serverad hela, döda utklädda djur – något som tycks vara populärt i diktatorkretsar.

Till exempel serverades Idi Amin vid festliga tillfällen en hel grillad get som fyllts med en blandning av getkött, ris, potatis, persilja, ärtor och kryddor. Inför servering monterades geten stående ”som om den var levande” och fick ett skägg. Enligt kocken Otonde Oderas berättelse brukade gästerna bli glatt överraskade över att det dök upp en get som såg ut att komma ”direkt från ängen” men som gick att äta på studs.

Även hemma hos Enver Hoxha serverades utklädda djur. Särskilt minnesvärd var den rostade spädgris som kocken ”Mr. K” lagade till ett av sönernas födelsedagskalas. Den hade hatt och en tänd cigarett i mungipan. ”Hoxha uppskattade den sortens små skämt”, berättar kocken.

2. Fruktar din ”personal” för sitt liv?

Se till att dina anställda inte är livrädda för dig. Du har antagligen inte anställda hemma, men kanske är det dina barn som förväntas passa upp på dig? Hur som helst är det onödigt att de, likt de flesta av diktatorernas kockar, ständigt fruktar för sina liv.

Men lite respekt skadar inte. Kanske kan du i förbigående nämna att Saddam Husseins kock Abu Ali fick skriva på ett avtal om tystnadsplikt, och om han berättade om vad han såg i diktatorns kök skulle han bli hängd. Eller att Idi Amin, när han var ny på sin post, krävde att alla som tillredde hans mat skulle låta omskära sig. Hans kock insåg snabbt att det enda som höll honom vid liv var hans matlagningskunskaper.

Den slutsatsen drog även Enver Hoxhas kock, som gjorde sig oumbärlig genom att – med Hoxhas systers hjälp – lära sig laga mat som smakade exakt som den diktatorns mamma hade lagat till honom när han var barn.

Och skulle dina anställda, förlåt barn, inte frukta dig utan älska dig så mycket att de likt Pol Pots kock Yong Moeun är beredda att gå i döden för dig, låt dem inte göra det.

3. Har du en munskänk?

Att vara diktator innebär att man är lite utsatt, det är ju inte omöjligt att någon vill förgifta dig. Så vill du inte bli en middagsdiktator bör du undvika att ha en munskänk, det ger konstiga signaler.

Saddam Hussein lät sin livvakt provsmaka all mat, medan Hoxha inte bara lät sin personliga sjuksköterska Kostadina Naumi proväta utan också hade vakter som bevakade dem som fiskade fisken diktatorn skulle äta och dem som mjölkade korna.

Även Fidel Castro var rädd att bli förgiftad, men kanske var han mest rädd att hans prisbelönta ko Ubre Blanca – som han var mycket stolt över och som blev en symbol för försöken att modernisera det kubanska jordbruket – skulle bli förgiftad. Hon hade nämligen egna munskänkar, andra djur som först fick proväta av gräset hon skulle få.

4. Vill du odla all mat själv?

Förlita dig inte på självhushållning. Det är begripligt att man som utsatt diktator kan känna ett behov av att kunna producera all mat själv.

Att hålla egna djur och odla dadlar går också finfint om man likt Saddam Hussein har massor av anställda och en stor egendom, eller likt Pol Pot har ett stort läger i djungeln. Och på Castros Kuba var självhushållning snarast en förutsättning för att överleva under den ekonomiska blockaden. Men det är betydligt svårare om man bor i en lägenhet i stan, till och med om pandemin gör att du jobbar hemifrån. Så unna dig en tur till affären då och då.

5. Är du en besserwisser?

Undvik diktatorfasoner. Det brukar till exempel skapa dålig stämning om du, likt Saddam Hussein, låter någon annan laga maten för att sedan ta åt dig äran.

En viss ödmjukhet kan också vara klädsamt. Du bör därför inte lära dig av Fidel Castro och i varje läge hävda att du vet bäst. Att påstå att du är den som bäst vet hur hummern ska tillagas – trots att du befinner dig i ett rum fullt med utbildade kockar – är lite förmätet (även om det skulle vara sant).

Och ett sista råd om du inte vill bli en röd khmer i köket: Gift dig inte med kocken. Det lär ha varit vanligt bland gruppens ledare.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt