Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-18 10:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/femteplats-for-sverige-i-kock-vm/

MAT & DRYCK

Femteplats för Sverige i kock-vm

Sebastian Gibrand.
Sebastian Gibrand.

Det blev ingen pallplats för svenske Sebastian Gibrand i den prestigefyllda kocktävlingen Bocuse d'Or i franska Lyon, som ofta kallas för kock-VM.

Värdlandet Frankrike tog hem guldet.

TT Text

Även om känslan var positiv och smakerna satt där de var tänkta att sitta i det svenska bidraget, som fokuserade på temat naturens kraft, räckte insatsen inte mer än till en femteplats. Det stod klart efter måndagens prisutdelning.

– Det är klart att det inte var det vi åkte hit för. Men vi gick in för att vara etta. Är man inte det så spelar inte en pallplats så stor roll, säger kocken Sebastian Gibrand till TT.

– Jag är nöjd med min prestation. Det är ändå en subjektiv bedömning, det är där vi landar.

Bättre gick det för två av våra nordiska grannländer. Danmark tar hem silvret och Norge bronset. Guldet tilldelades värdlandet Frankrike.

Årets två tävlingsrätter skulle bestå av en trerätters take-away-meny baserad på tomat där räkor ska ingå i varmrätten, samt en matpresentation med fjäderbladbog på nötkött.

Det svenska laget får trösta sig med extrapriset för bäst presentation av take-away-lådan. Designen av lådan stod Jens Fager för.

För två år sedan slutade Gibrand på en silverplats i tävlingen. Vägen till den möjliga revanschen i årets världsfinal tog han via en bronsmedalj i den europeiska uttagningen till Bocuse d’Or i fjol. Årets tävling har tidigare flyttats fram på grund av pandemin.

– Nu ska jag ta lite semester tänkte jag. Sen är jag på't igen, och jobbar, säger Gibrand.

TT: Siktar du på att ställa upp igen nästa år?

– Jag ska låta det här smälta. Sen får vi se.

Sverige har tagit guld en gång tidigare i Bocuse d'Or, med kocken Mathias Dahlgren 1997.

Bocuse d'Or är döpt efter sin upphovsman Paul Bocuse, världens kanske mest berömde kock, som avled den 20 januari 2018.

Ämnen i artikeln

Frankrike

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt