Fermentera mera och förhöj smaken – här är fem recept - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Mat & Dryck

Fermentera mera – här är fem recept

Fänkål med apelsin och stjärnanis, till vänster, och rivna morötter med dill.
Fänkål med apelsin och stjärnanis, till vänster, och rivna morötter med dill. Foto: Tom Wall

Goda bakterier förhöjer smaken och förlänger hållbarheten på säsongens grönsaker. Därför kan smaken av ­sommar hänga med långt efter att hösten kommit.

Här är fem recept från Jenny Neikell ur boken ”Fermentera 2.0” (Norstedts). Bilderna är tagna av Tom Wall.

Syrad svartkål. En trevlig kålsort med nötig smak som precis som alla andra grönsaker går fint att syra, men processen blir bättre om den syras i sällskap av vitkål.

Rivna morötter med dill. Mjölksyrad morot smakar helt fantastiskt eftersom fermenteringen tar fram en fruktighet som inte finns i den råa versionen.

Rödbetsketchup. Rödbetans söta och lite jordiga smak ger den här såsen en något vuxnare ton. Nu kan du därför äta ketchup precis som ungarna – till allt.

Surgurka. Här använder man frilandsgurkor (även kända som Västeråsgurkor eller inläggningsgurkor). Passa på att syra flera burkar under juli–september.

Fänkål med apelsin och stjärnanis. Färsk fänkål, med sin lakritston och krispighet, gör sig i alltifrån sallader till grytor och – ja, du gissade det – som fermenterad.

Jenny Neikells recept är hämtade ur boken ”Fermentera 2.0”.
Jenny Neikells recept är hämtade ur boken ”Fermentera 2.0”.