Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-29 16:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/fetaostsallad-med-matvete-och-krutonger/

Recept

Fetaostsallad med matvete och krutonger

Fetaostsallad med matvete och krutonger.
Fetaostsallad med matvete och krutonger. Foto: Beatrice Lundborg

Fetaosten bjuder på syrlig sälta, krutongerna bidrar med textur, äggen mättar bra och från tomaterna får vi syra och sötma. Toppa med en majonnäs med lite extra vinägersyra, och grunda med matvete så har du en lunch eller middag med maxade grundsmaker.

Läs mer: Så lagar du god mat om du tappat luktsinnet

1. Lägg äggen i kallt vatten, koka upp och låt dem koka i cirka 6 minuter för att få krämig äggula. Skölj med kallt vatten, skala dem och dela dem i klyftor.

2. Koka matvetet enligt instruktionerna på förpackningen.

3. Sätt ugnen på 200 grader. Skiva brödet riktigt tunt, ringla på olivolja och strö över salt. Rosta på en bakplåtspappersklädd plåt i mitten av ugnen i cirka 5 minuter tills de blivit gyllenbruna. Passa noga. Låt svalna och bryt eventuellt i mindre bitar.

4. Fördela matvetet på tallrikarna och toppa med äggklyftor, fetaost, tomat, bladsallad och krutonger. Klicka på majonnäs och servera.

Majonnäs:

Mina trick för att majonnäsen inte ska skära sig är att låta ägg och senap rumstempereras en stund för att få samma temperatur som oljan, samt att vispa i en rostfri bunke, ej plast. Oljan ska förstås tillsättas lite i taget också.

1. Blanda ihop äggula, senap, vinäger, salt och nymald svartpeppar efter smak i en rostfri bunke. Låt stå en stund så att blandningen får rumstemperatur.

2. Tillsätt oljan i en fin stråle under vispning. Vispa för hand eller med elvisp och fortsätt vispa och tillsätta olja tills du får önskad konsistens på majonnäsen. Förvara i kylskåp fram till servering.

Ämnen i artikeln

Recept

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt