Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-24 06:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/fira-var-och-nyar-i-gemensam-fest/

MAT & DRYCK

Fira vår och nyår i gemensam fest

Gryta, spett och en efterrätt!
Foto: Ulrika Pousette

Välkomna våren med en fest. Den 21 mars infaller newroz, det kurdiska nyåret, och det firas traditionellt med dans, eldar och god mat. Kokboksförfattaren Laven Mokri vet hur du sätter smakerna i vinbladsdolmar, kurdisk kebab och efterrätten palûde.

Şîşkebab (kebab på spett)

Servera i varma tunnbröd av orientalisk typ.
Foto: Ulrika Pousette

Şîşkebab är en vanlig grillrätt i hela Mellanöstern och recepten varierar. Det här är ett enkelt basrecept, utan mycket kryddor och örter, för att smaken av köttet ska få vara hjälten – något som utmärker den kurdiska kebaben.

• Läs hela receptet här

Tepsî mirîşk (kycklinggryta i ugn)

Sju kryddor är en kryddblandning som används i stora delar av Mellanöstern.
Foto: Ulrika Pousette

Tepsî är en fantastiskt god gryta som tillagas i ugn. I detta recept används kyckling varvat med stekta grönsaker – men den går även att göra med lamm, nötfärsbiffar eller helt utan kött som en vegansk gryta. Den blir precis lika god oavsett vad du väljer.

• Läs hela receptet här

Dolmey behar (vårdolmar)

Newroz, det kurdiska nyåret, firas med hela familjen.
Foto: Ulrika Pousette

Det här är en vegovariant av dolmar på vindruvsblad, med färska örter och yoghurt. Den serveras oftast under våren, behar, och särskilt på newroz, det kurdiska nyåret som firas den 21 mars varje år.

• Läs hela receptet här

Palûde (glasnudlar med glass)

Servera med glass och garnering, till exempel macarons och pistaschnötter.
Foto: Ulrika Pousette

Om du trodde att man inte kan göra dessert av nudlar så har du här bevis på att det inte stämmer. Det här är i särklass min absoluta favorit, än i dag ordnar mamma palûde till mig på mina födelsedagar och jag blir som ett barn på nytt.

• Läs hela receptet här

Laven Mokri är uppväxt i Linköping, dit hennes kurdiska föräldrar flydde för att undkomma hot och förtryck. På sitt instagramkonto @foodbylaven vill hon bevara och sprida recept från sin kultur. Kokboken ”I mitt kurdiska kök” handlar om matkulturen i Kurdistan och hur den levt vidare genom år av ockupationer och konflikter, men är också ett sätt att föra alla underbara dofter och smaker vidare. Boken ges ut av Ordfront förlag våren 2023. Ulrika Pousette tog bilderna.
Foto: Ulrika Pousette

Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!