Välkomna våren med en fest. Den 21 mars infaller newroz, det kurdiska nyåret, och det firas traditionellt med dans, eldar och god mat. Kokboksförfattaren Laven Mokri vet hur du sätter smakerna i vinbladsdolmar, kurdisk kebab och efterrätten palûde.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-24 06:57
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/fira-var-och-nyar-i-gemensam-fest/
Fira vår och nyår i gemensam fest

Få ut mer av DN som inloggad
Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.
Şîşkebab (kebab på spett)

Şîşkebab är en vanlig grillrätt i hela Mellanöstern och recepten varierar. Det här är ett enkelt basrecept, utan mycket kryddor och örter, för att smaken av köttet ska få vara hjälten – något som utmärker den kurdiska kebaben.
Tepsî mirîşk (kycklinggryta i ugn)

Tepsî är en fantastiskt god gryta som tillagas i ugn. I detta recept används kyckling varvat med stekta grönsaker – men den går även att göra med lamm, nötfärsbiffar eller helt utan kött som en vegansk gryta. Den blir precis lika god oavsett vad du väljer.
Dolmey behar (vårdolmar)

Det här är en vegovariant av dolmar på vindruvsblad, med färska örter och yoghurt. Den serveras oftast under våren, behar, och särskilt på newroz, det kurdiska nyåret som firas den 21 mars varje år.
Palûde (glasnudlar med glass)

Om du trodde att man inte kan göra dessert av nudlar så har du här bevis på att det inte stämmer. Det här är i särklass min absoluta favorit, än i dag ordnar mamma palûde till mig på mina födelsedagar och jag blir som ett barn på nytt.

Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!