Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-25 04:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/fladern-ar-favoriten-pa-forsommaren/

Mat & Dryck

Flädern är favoriten på försommaren

Flädergravad lax och räk- och flädertoast. Foto: Fredrik Funck

Fläder är en av de smaker som signalerar svensk försommar. Oftast njuter vi den som saft men de subtila tonerna gör sig fint även i andra milda sommar­rätter. DN:s Jens Linder lagar lax, toast, sill och tårta.

DN Text

Här är fem av Jens Linders recept med fläder i fokus. Läs även hans krönika: Ett måste i sommarens skafferi 

Fläderblomssaft med variationer. I en riktigt god flädersaft ska aromen från blommorna dominera och inte tas över av citronen. 

Flädergravad lax. Flädern ger laxen en elegant och blommig smak som verkligen passar om sommaren. Förutom blommorna använder jag också okryddat brännvin (vodka) som smakförstärkare. Vill man ha en ännu mer utpräglad flädersmak på fisken kan man ta till fläderbrännvin. 

Räk- och flädertoast. Den här röran är ett nypåhittat alternativ till toast Skagen. Röran är mild utan att vara mesig, och efter ett tag känner man den mjuka flädertonen. Använd helst hemmagjord saft.

Fläderblomssill. Den diskreta fläderaromen ger en mild och subtil sillinläggning, som inte skäms för sig på en sommarfest. 

Flädertårta. Det här tårtreceptet ser kanske lite krångligt ut, men det är inte svårt, och väldigt somrigt.

Fläderblomssill och flädertårta. Foto: Fredrik Funck