Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-15 16:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/fleradagarsfagel/

Recept

Fleradagarsfågel

Fleradagarsfågel.
Fleradagarsfågel. Foto: Eva Tedesjö

Här ett projekt för den tålmodige. Genom rimningen blir kycklingen saftig och får en jämn och lätt sälta rakt igenom. Jag rekommenderar att lägga några extra kronor på en riktigt bra kyckling. Välj en ekologisk gårdskyckling eller majskyckling som fått växa långsamt. Någon sås behövs inte när kycklingen är så saftig och grönsakerna får ligga i stekskyn. 

Läs mer: Mat som får ta tid – fyra enkla och smakrika recept

1. Dag 1. Koka upp alla ingredienserna till saltlaken. Låt svalna i rumstemperatur och sedan kallna i kyl. Lägg ner kycklingen i den kalla saltlaken och låt stå i kylskåp i ett dygn.

2. Dag 2. Låt kycklingen rinna av i en sil eller ett durkslag. Kasta lagen och dess innehåll. Blanda alla ingredienser till torrmarinaden och klappa in den i fågeln, både invändigt och utvändigt. Plasta och låt stå i kylen över natten. 

3. Dag 3. Sätt ugnen på 175 grader (varmluft 160). Blanda alla ingredienser till glazen. Skala och klyv grönsakerna på längden. Bitarna ska vara stora för att tåla den långa tillagningstiden i ugnen. Lägg dem i en bunke. Häll på olja, finfördela rosmarinkvistarna och saltet ovanpå. Rör om. 

4. Lägg kycklingen i en ugnsfast form. Lägg grönsakerna runtom. Sätt plåten i ugnen på lägsta falsen. Ugnsstek i 1–1 ¼ timme. Efter 45 minuter, pensla med glasyren.

5. Stek kycklingen tills den är precis genomstekt. Lårköttet ska ha 68–70 graders innertemperatur. Ta ut kycklingen och låt den gärna vila en kvart. Skär upp eller servera hel och tranchera den vid bordet.

Ämnen i artikeln

Recept

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt