Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Mat & Dryck

Försommarbuffé med nya kryddiga smaker från Indien

Foto: Erik Ardelius

Nu inleds kalassäsongen, med massor av 
avslutningar, mingel, stora och små fester. 
Jens Linder dukar upp en buffé som hämtar sin inspiration från norra Indien.

 

Här är Linders krönika, fyra av hans recept samt Alf Tumbles drycktips till den kryddiga buffén.

Jens Linders krönika: Testa indiskt för vårens kalas

Kryddiga kycklingspett 
– murgh malai kabab. Många rätter från det nordindiska mughlai-köket innehåller mycket färsk koriander, yoghurt, grädde och chili.

Spenatris – palak rice. En grönskimrande släkting till pilaff och biryani med smak av spenat och färsk koriander. Det här är min moderniserade version.

Raita med dill och pistasch. Dillraita är vanligt i norra Indien. Jag la till lite pistaschnötter för att det är så gott. Spara lite för att strö över som garnering.

Rabarbermarinerade meloner. Rabarber används ofta i området kring norra Indien. Här kombineras den med melon i en lätt dessert. Jag föredrar grodskinnsmeloner.

Recept: Jens Linder
Foto: Erik Ardelius

Alf Tumble väljer dryck till kryddig buffé

Brännland Cider 
Perle 2015, 89:70 kr (SB 11391)

Svensk pärlande cider med ett helt eget uttryck. Äppel­sötma med väl avvägd syra gör mötet med kryddhetta till en folkdans.

Pierre Paul Rosé Côtes 
de Provence 2015, 95 kr (SB 74125)

Ekologiskt vin från klassisk rosémark. Stilen bygger på läskande syra och klunkabilitet snarare än frukt och struktur – en förutsättning när vinet ska agera törstsläckare till smakrika rätter.

Camden Hells Lager, 16:90 kr (SB 1302)

Nyhet på ölhyllan från Storbritannien som görs i tysk lagerstil. När maltigheten prioriteras framför humlen tonas beskan ned och mötet med plockmat förenklas betydligt.

Mer på buffén

Det härliga med bufféer är valfriheten. Lägg gärna till fler små anrättningar på ert festbord. Här är några tips.

Mjuka tunna indiska bröd som daal och roti eller likande från Mellanöstern: lawash, pita – eller svenskt tunnbröd.

Skålar med oliver, körsbärstomater, rädisor, småbitar av gurka, mango pickles, och mango chutney av olika slag.

Smula 150 g fetaost och blanda med 1 msk torkad mynta och 1 msk olivolja.

Blanda 3 dl kokta kikärter med 2 msk pressad lime och 2 msk hackad persilja.

Mogen mango är gott både till salta och söta rätter. Skala den och skär i bitar (papaya går också bra). Mango går också att köpa fryst i bitar.

Det är alltid svårt att veta hur mycket mat som går åt. Oftast blir det mer kvar av maten än man tror. Ju fler rätter, desto mindre går åt av varje – förstås.