Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-01 20:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/glutenfri-kladdkaka-med-notter/

Recept

Glutenfri kladdkaka med nötter

Glutenfri kladdkaka med nötter.
Glutenfri kladdkaka med nötter. Foto: Lina Eidenberg Adamo

En kladdig chokladkaka med härligt crunch från rostade hasselnötter. Silkeslen smörkräm i olika nyanser skapar ett vackert ombremönster.

Läs mer: Så blir du en mästare på att spritsa snyggt 

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn). Smörj kanterna på en springform, 20–22 cm i diameter, och täck botten med bakplåtspapper.

2. Hacka chokladen och smält den tillsammans med smöret i en skål över vattenbad. Ta bort skålen från värmen och tillsätt socker, vaniljsocker och salt. Tillsätt ett ägg i taget. Blanda kakao, hasselnötsmjöl och -nötter och vänd ner i smeten.

3. Häll smeten i formen och grädda i 15–20 minuter. Kakan ska vara lite ”gungig” i mitten men ha satt sig i kanterna. Låt den svalna i formen.

4. Smörkräm i tre nyanser: Smält mjölkchokladen och den mörka chokladen var för sig och ställ åt sidan för att svalna.

5. Värm äggvitorna och sockret i en skål över vattenbad till cirka 60 grader, eller känn mellan fingrarna så att alla sockerkristaller har smält. Rör under tiden så att inte äggvitan koagulerar. Häll över i en rostfri bunke och vispa till en rumstempererad maräng. Tillsätt smör, lite i taget, under konstant vispning tills du har fått en glansig och fin smörkräm. Tillsätt vaniljsockret.

6. Dela upp krämen i 3 skålar. Blanda nutella i den ena, mjölkchoklad i den andra och mörk choklad samt kakao i den tredje.

7. Dekoration: Lossa kakan från formen och lägg den på ett fat. Gör i ordning tre spritspåsar med eclairtyllar, se längst ned vid receptet här, (eller spritsa en nyans i taget) och fyll med de olika smörkrämerna. Håll spritspåsen rakt ovanför kladdkakan och spritsa stjärnor i olika storlekar och färger över kakan. Om du bara har en storlek på tyllen, tryck olika hårt för att variera storleken på stjärnorna.

● ● ●

Tyllar.
Tyllar. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Tyllar

En tyll är själva munstycket som du har längst ner i en spritspåse och som skapar olika mönster. Det finns hundratals olika tyllar som kan skapa de vackraste och mest originella mönster, men du kan också få till många olika varianter med bara de allra vanligaste. De finns i olika storlekar men oftast räcker det att använda mer eller mindre tryck när du spritsar.

Spritspåsar

Antingen använder du engångspåsar av plast, eller så köper du sådana som går att diska och återanvända. Det är lite av en smaksak. Spritspåsar som inte är av engångsplast isolerar dock lite bättre mot värme och innehållet smälter inte lika snabbt från värmen av dina händer.