Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-18 11:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/gnocchi-med-salvia-citron-och-skirat-smor/

RECEPT

Gnocchi med salvia, citron och skirat smör

Garnera gärna med rostade hasselnötter.
Garnera gärna med rostade hasselnötter. Foto: Pål Allan

En av världens godaste och enklaste rätter. Vill du göra gnocchin själv och få ett litet gudfadern-moment? Gör gärna det. Annars kan du köpa färsk gnocchi och få ett fullgott resultat. Vill du gå ytterligare ett steg friterar du salviabladen krunchiga i neutral olja och låter dem rinna av på hushållspapper.

Läs mer: Så lagar du de italienska klassikerna – på Videgårds vis

Gnocchi, uttalas ”njocki”, är färsk potatispasta. Gnocchin ska, liksom all pasta, kokas enligt formeln 1000-100-10, det vill säga att man till 100 g pasta tar 1000 cl (1 liter) vatten och 10 g salt.

Gnocchin läggs i det kokande vattnet och är färdig då den flyter upp till ytan. Ta upp gnocchin med hålslev vartefter de flyter upp och låt dem rinna av. Lägg över i en skål, häll över brynt smör, pressa över citron, salta, peppra och garnera med några färska salviablad och rostade hasselnötter, gärna från Piemonte. Det tar 7 minuter och är kanon.

Ämnen i artikeln

Recept

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt