Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 16:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/gor-god-mat-pa-en-enda-platta/

Mat & Dryck

Gör god mat på en enda platta

Jens Linder har lagat mat i husbilen. Foto: Nicklas Thegerström

Sommarens äventyr innebär ofta begränsade möjligheter till avancerad matlagning. Men en platta räcker bra, tycker Jens Linder och lagar vårkyckling, tallrikslax och matig omelett i husbilen.

Rätta artikel

Här är Jens Linders recept på mat i ett litet kök, till exempel i husbilen. Läs även hans krönika: Tänk fritt men praktiskt 

Omelett, tallrikslax, vårkyckling och soppa. Foto: Nicklas Thegerström

Omelett ”King of the road”. En matig omelett är perfekt att laga på en platta, till exempel i en husvagn. Den bygger på att alla råvaror är riktigt goda: tomaterna ska vara mogna och saftiga (använd gärna bifftomater) och paprikorna får gärna vara små och smakrika.

Tallrikslax med färskpotatis och gräslökssmör. Det här är ett gammalt folkligt sätt att laga till fisk på – på en platta. Förr la man helt enkelt urvattnade saltsillfiléer på en tallrik ovanpå ­potatiskastrullen och lät fisken tillagas av den milda värmen – ibland täckt med smörpapper.

Vårkyckling med rabarber. Om ni inte har provat att använda rabarber i salt mat, ta chansen nu. De vackra stänglarna ger en så uppfriskande och aromatisk syra, utan att ta över helt. Det här är en mild försommarrätt där man inte bryner kycklingen på vanligt vis.

Soppa med hyvlade primörer. När man lagar mat i husvagn, husbil eller på camping är det fiffigt att ta vara på så mycket som möjligt av råvarorna. Den här soppan är gjord av kokspad från potatis samt de grönsaker man råkar ha till hands.