Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-28 13:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/goteborgs-stjarnkrogare-tipsar-om-stadens-smultronstallen/

Mat & Dryck

Göteborgs stjärnkrögare tipsar om stadens smultronställen

Bild 1 av 2 Jonas Larsson och Johan Björkman, som delar köksmästaransvaret på restaurang Koka i Göteborg.
Foto: Jean-Paul Bastiaans
Bild 2 av 2 Restaurang Koka i Göteborg.
Foto: Jean-Paul Bastiaans

Matrekommendationer ges en extra tyngd när några av Göteborgs främste krögare skriver under. De fem som i år belönades med en stjärna i Guide Michelin avslöjar för DN var de äter när det vankas bakismat och vilka som är deras gömda pärlor i staden. 

Uppdatering 200301 16.05: Texten har tillfogats en rättelse

Guide Michelin presenterade i februari vilka nordiska restauranger som skulle få en stjärna i den prestigefyllda guiden. 

Eftersom Gothia Towers-restaurangen Upper House Fine Dining stängt var det på förhand klart att Göteborg skulle förlora en stjärna. När namnen ropades ut var det fem restauranger i Göteborg som prisades: Bhoga, 28+, Thörnströms Kök, SK Mat & Människor samt Koka. Ytterligare tolv kommer med i årets guide, dock bara via omnämning. 

Läs mer: Här är Sveriges restauranger med nya Michelinstjärnor

Björn Persson, som driver restaurang Koka, tog beskedet med ro.

– Vi är superglada att ha en stjärna men det är egentligen inte ett mål för restaurangen. Vi vill bara laga så bra och god mat som möjligt. Det ger dock ett internationellt eko eftersom vi får en massa folk som kommer till oss från olika delar av världen, säger Björn Persson.

Nytt i årets Guide Michelin är lövet, som indikerar gott arbete med hållbarhet. I den kategorin snuvades Koka. 

– Med tanke på att de delade ut den så blev vi nog lite besvikna att vi inte fick den eftersom vi tycker att vi jobbar extremt grönt på alla sätt och vis. Vi jobbar inte för guiderna men om de ändå ska testa oss så vill vi få så bra som möjligt, säger Björn Persson, som nu efterfrågar tydligare riktlinjer för kategorin:

– Det är ingen som riktigt vet hur det går till när man bestämmer vem som får den eller inte. Man kanske borde ha en lite noggrannare undersökning för att göra det på ett riktigt sätt, säger han.

● ● ●

DN har bett årets fem Michelinbelönade krögare att dela med sig av sina bästa matupplevelser i Göteborg. 

Stefan Karlsson, SK Mat & Människor.
Stefan Karlsson, SK Mat & Människor. Foto: Restaurang SK Mat & Människor

Stefan Karlsson, SK Mat & Människor

Det vankas finmiddag, var går du ut och käkar? 

– Jag har ju själv ett förflutet på 28+ och det är den restaurang i Norden som har behållit sin stjärna längst (vilket är grymt imponerande), så där får det vankas finmiddag.

Ge oss dina gömda pärlor?

– Vi Viet – Asiatisk mat, Grano – personlig ”kvarterskrog” med Sjögren i köket.

Bästa fiket?  

– Jag äter sällan bakat och socker längre men om jag gör det blir det ett besök på Konditori Kampanilen.

Bästa bakismaten?

– Man är ju sällan bakis längre men man kommer ju ihåg vad man vill ha. Kolgrillat med goda såser på Divan.

Hur mår kroglivet i Göteborg? 

– Bra! Härlig utveckling och kvalité i mellanprisläget.

Var går du när du vill ta ett glas?

– Då blir det hos oss på Mr P för många goda drycker på glas och den härliga stämningen.

Du ser in i framtiden, vilken blir nästa mattrend i Göteborg?

Mer autentisk mat från världens alla hörn där kunskapen finns för att göra den ”på riktigt”.

● ● ●

Håkan Thörnström, Thörnströms kök.
Håkan Thörnström, Thörnströms kök. Foto: Carl Björklund

Håkan Thörnström, Thörnströms kök,

Det vankas finmiddag, var går du ut och käkar? 

– 28+.

Ge oss dina gömda pärlor? 

– Bar Centro, Project, La Strega.

Bästa fiket? 

– Lilla Sur.

Bästa bakismaten? 

– Ja, pizza och Coca-Cola som för många andra.

Hur mår kroglivet i Göteborg? 

– Efter ett antal lite passiva år är det nu åter mycket som bubblar och händer i Göteborg. Mycket nytt och spännande är på gång. Många klassiska ställen har dammat av sig och går mot en modernare och trendigare framtid.

Var går du när du vill ta ett glas? 

– Bar La Lune, Mr P.

Du ser in i framtiden, vilken blir nästa mattrend i Göteborg?

– Fransk retro med tydlig vegetarisk inriktning. Dock inte helt vegetariskt. Bra kvalitet på kött, fisk, fågel och skaldjur med mindre portionsstorlek för att ge plats åt mer grönsaker. Ekologiskt såklart! Vi har faktiskt själva en krogidé som håller på att utvecklas och ta form…

****

Gustav Knutsson, Bhoga.
Gustav Knutsson, Bhoga. Foto: Johan Westerlind

Gustav Knutsson, Bhoga

Det vankas finmiddag, var går du ut och käkar? 

– Det blir sällan nu för tiden men jag skulle gå till Vrå.

Ge oss dina gömda pärlor?

– Bar la lune och Bistro Odette.

Bästa fiket?  

– Konditori Kampanilen.

Bästa bakismaten?

– Helst ramen hemma eller smårätter på Grano.

Hur mår kroglivet i Göteborg? 

– Det har blivit bättre med små aktörer som kan sin sak. Göteborgare borde gå ut och njuta mer veckodagar.

Var går du när du vill ta ett glas?

– Bar la lune eller Unity jazz.

Du ser in i framtiden, vilken blir nästa mattrend i Göteborg?

– Hoppas på riktigt bra ramen! 

● ● ●

Johan Björkman.
Johan Björkman. Foto: Simon Bajada

Johan Björkman, Koka Restaurang

Det vankas finmiddag, var går du ut och käkar? 

– Strega, Bhoga eller Vrå.

Ge oss dina gömda pärlor?

– Jenin grill på Hisingen , Hing wa i Gamlestan, Kino i Linné, Gunnebo slott.

Bästa fiket?  

– Viktors, Kastello.

Bästa bakismaten?

– Vad som helst friterat, kanske på Jinx eller en pizza på BOV.

Hur mår kroglivet i Göteborg? 

– Ganska bra skulle jag säga, känns som de händer lite nya roliga saker ute i Majorna för tillfället.

Var går du när du vill ta ett glas?

– Bar la Lune, 7:ans ölhall, Unity jazz, Bar Bruno.

Du ser in i framtiden, vilken blir nästa mattrend i Göteborg?

– Svårt att säga men jag hoppas på små personliga ställen med fokus på grönsaker. 

Ulf Johansson, 28+
Ulf Johansson, 28+ Foto: Privat

Ulf Johansson, 28+

Det vankas finmiddag, var går du ut och käkar? 

– På någon av de andra stjärnkrogarna i Gbg

Ge oss dina gömda pärlor?

– Restaurang Gabriel.

Bästa fiket?  

– Kampanilen.

Hur mår kroglivet i Göteborg? 

– Utmärkt.

Bästa bakismaten?

– Är inte bakis längre.

Var går du när du vill ta ett glas?

– Champagnebaren eller Barsac.

Du ser in i framtiden, vilken blir nästa mattrend i Göteborg?

– Matlagning med kasserade/räddade råvaror. Zero waste.

Här hittar du fler texter om Göteborg

Rättelse: I en tidigare version av texten fick Håkan Thörnström fel efternamn på flera ställen.