Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-05 15:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/gougeres/

Recept

Gougères

Gougères.
Gougères. Foto: Thomas Karlsson

Pâte à choux, eller branddeg som den också kallas, används till att baka profiteroler, éclairer och churros. Om man blandar riven ost i degen kan man göra gougères, som kommer från norra Bourgogne och är ett perfekt tilltugg till ett glas vin eller en aperitif.

Läs mer: Så använder du ost som krydda

1. Sätt ugnen på 200 grader. 

2. Koka upp mjölk, vatten, smör och salt i en kastrull. Tillsätt mjölet så snart smöret har smält och vätskan kokar.

3. Tillaga degen på medelvärme i cirka 5 minuter under konstant omrörning med en träslev eller en värmetålig slickepott. Degen är klar för nästa steg när den doftar rostat bröd och har börjat fastna lite i botten, ta då av kastrullen från plattan.

4. Tillsätt de vispade äggen till degen lite i taget, cirka ett ägg åt gången. Vispa kraftigt med träsleven och se till att ägget är väl inkorporerat innan du tillsätter nästa.

5. När alla ägg är iblandade, tillsätt 100 gram av den rivna osten och blanda runt ett par varv.

6. Lägg degen i en spritspåse och spritsa i små toppar på en bakplåt försedd med ett bakplåtspapper, eller klicka upp degen med hjälp av två matskedar.

7. Pensla med ägg och strö över resten av osten.

8. Grädda i 25-30 minuter tills gougèrerna är mörkt bruna och helt krispiga på undersidan.