Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Mat & Dryck

Grillvin och mat som matchar varandra

Foto: Fredrik Sandberg/TT

I den efterlängtade sol och vårvärmen är det äntligen läge att ta fram grillen. Vad vi tycker om att lägga över kolet varierar och det går att skapa ännu större variation genom att välja ett vin som lyfter smakerna.

Alf Tumble väljer årets favoriter från det fasta sortimentet – med tips på vad du kan servera till.

Foto: Alamy

Foto: Alamy

Grillvin & kött

Foto: En grillad köttbit och ett kraftigt rödvin är otvivelaktigt den grillkombo som många värderar högst. Beroende på typ av kött, tillagning, kryddning och eventuell marinad finns det många vägar att gå. Till de mest klassiska vinstilarna hör röd bordeaux. Nyheten La Dame Malescot, 299 kr (SB 5491), är ett så kallat andravin som visar upp allt och lite till som förväntas av regionen Margaux. Vill du vidga de franska vyerna föreslår jag områden i södra Frankrike. Domaine du Pesquier Gigondas, 159 kr (SB 2836), från södra Rhônedalen och Clos des Roques, 139 kr (SB 2128), från Minervois är båda bra nötköttspartners som görs på druvblandningar med grenache och syrah i spetsen.

Vankas det helgrillad vårkyckling får det röda vinet gärna gå i en lättare ton. Misty Cove (SB 2140) 149 kr från Marlborough på Nya Zeeland når hela vägen fram. Är tillbehören vitvinsvänliga passar däremot ett fylligare vitt med fatrost såsom Roux Père & Fils Saint-Aubin Vieilles Vignes 2015, 219 kr (SB 5569), från Bourgogne eller Simonsig Chardonnay 2016, 89 kr (SB 2032), från Stellenbosch. Till fläskkarré med pressad citron funkar samma druva men då i ofatad version. Förslagsvis en bättre chablis såsom Brocard Chablis Sainte Claire 2015, 149 kr (SB 5565).

Foto:

Grillvin & grönsaker

Foto: Det är lätt att tänka vitt till grönt. Men vissa grönsaker som exempelvis paprika och majskolv får en betydligt sötare smak, och kan därför fungera fint även till rött. För att slippa ha flera olika glas får man se till tallrikens helhet. Är det gröna tillbehör eller en hel rätt? En grillad sallad på zucchini, lök och paprika funkar fantastiskt bra ihop med ett iskallt rosévin. Côtes de Provence, 95 kr (SB 74125), är läskande och följsam medan Les Lauzeraies Tavel, 115 kr (SB 2724), har lite mer kraft och struktur. Båda är ekologiska och bör snart lanseras i ny årgång.

Grillad sparris med riven parmesan och olivolja är en rätt som självklart kräver eget vin. Domaine Vacheron Sancerre Les Roches 2015, 199 kr (SB 5514), är en sauvignon blanc-favorit men våga även testa druvtolkningar från Nya Zeeland. Till det helgrillade blomkålshuvudet som masserats in med örtsmör krävs lite mer tryck. Rijckaert Côte du Jura Chardonnay 2014, 149 kr (SB 2327), har allt som behövs i form av mineralitet och smörighet. Om vi i stället väljer att långsamt grilla hel rotselleri, som smakar både mer och sötare, öppnas direkt rödvinsfönstret. La Bastide Blanche 2014, 179 kr (SB 2262) är ett rustikt men nyanserat och vin från Bandol. Ekologiskt och ett de bästa vinerna i fasta sortimentet.

Foto:

Grillvin & fisk

Att grilla fisk behöver inte vara svårare än att grilla kött. Godast och enklast blir det om man grillar fisken hel direkt på inoljat galler, i halster eller på spett. Foliepaket är också smidigt men då går man också miste lite om själva grilleffekten då röken uteblir. Med indirekt värme och lite rökspån blir en hel bit lax magiskt god till ett glas riesling. Mineralrökiga Dr. Bürklin-Wolf Wachenheimer Riesling 2015, 159 kr (SB 81912), från Pfalz eller fruktgenerösa Jean Biecher Rosacker Grand Cru Riesling 2015, 159 kr (SB 2105), från Alsace är båda lysande.

Foto: Till grillade småfiskar – tänk sardiner och Medelhavet – kan du samtidigt grilla ett par citroner. I vinväg gärna något lättare vitt, djupt nedstucket i en välfylld ishink. Alvarinho Contacto 2016, 119 kr (SB 6707), från Vinho Verde och Le Sabbie dell'Etna Etna Bianco DOC 2015, 119 kr (SB 2372), från Sicilien gör båda jobbet. Om valet i stället faller på matigare fiskar såsom tonfisk eller bläckfisk finns det hopp även för rött vin. Återigen är det grillteknik och tillbehör som bestämmer vad som blir bäst. En snabbt halstrad tonfiskkotlett med ordentlig grillyta och rostade rotfrukter passar oväntat bra med Borgogno Barbera d'Alba Superiore 2014, 159 kr (SB 74201), från Piemonte och även med den örtiga Château la Varière 2015, 119 kr (SB 2122), från Anjou i Loiredalen.

Läs mer: Fem recept: Nordisk smak med eld och rök

Läs mer om vin här