Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Mat & Dryck

Här är maten som ger dig ett friskare liv

Apelsiner
Riktiga näringsbomber, ät minst en om dan (eller mandarin). C-vitamin har antiinflammatorisk effekt och är nödvändigt för att kroppen ska kunna tillverka kollagen, som gör vår hud smidig.

Avokado
Nyttig för både in- och utsidan, eftersom den är rik på enkelomättat fett, kraftfulla antioxidanter och E-vitamin. Bra för vårt hjärt-kärlsystem, för ögonen och prostatan. Ersätter bordsmargarin och majonnäs på ett ypperligt sätt.

Baljväxter
Riktiga dyrgripar näringsmässigt:
rika på proteiner, kostfibrer, långsamma kolhydrater och mineraler. Ärter, linser och bönor stabiliserar blodsockret, sänker kolesterolet. Ät minst tre portioner per vecka.

Blåbär
Något av det nyttigaste som finns. Inte bara bra för hjärta, hjärna, ögon och hud utan kan även motverka olika typer av cancer. I stället för dyrbara hudkrämer - ät en skål med blåbär varje dag.

Broccoli
Riktig supermat, ät 3-4 gånger i veckan. Bra för immunförsvaret, hjärt-kärlsystemet, benbildningen och ögonen. Kan, tillsammans med släktingarna brysselkål, vitkål, rödkål, blomkål, grönkål och savoykål motverka cancer på grund av sina svavelhaltiga föreningar. Extremt näringstätt.

Choklad
Okej att njuta litet av (ett par rutor) 4-5 gånger i veckan, men kakao­halten ska vara minst 70 procent. Bra för hjärt-kärlsystemet.

Granat­äpplen
Ät kärnorna eller drick ren juice utan tillsatt socker, ett par gånger i veckan.
Tros kunna minska risken för åderför­kalkning, vissa cancersorter och alzheimer.

Havre
Ät någon form av havreprodukt varje dag - gröt, musli eller bröd. Bra för hjärt-kärlsystemet, motverkar övervikt, förhindrar åldersdiabetes.

Lax
Innehåller massor av nyttiga omega 3-fettsyror. Hämmar inflammation och
cancer, skyddar kärl och minskar risken för plötsligt hjärtdöd. Ger dessutom vackrare hy. Ät fet fisk minst tre gånger i veckan.

Linfrön, krossade
Ät en till två matskedar dagligen så får du i dig omega 3-fettsyror och mineraler. Risken minskar att drabbas av depression, hjärt-kärlsjukdom, diabetes och ledvärk. Samtidigt stärks hud och hår.

Lök
Ät minst tre gånger i veckan. Förutom krom, C-vitamin, fibrer och flavonoider innehåller lök en mix av mer än femtio olika svavelhaltiga ämnen som fungerar som kraftfulla antioxidanter och motverkar cancer, hjärt-kärlsjukdomar samt infektioner av svamp, bakterier och virus. Ökar leverns förmåga att rensa ut olika gifter.

Nötter och frön
Är en handfull om dagen. Alla är hälsosamma, men framförallt valnötter, mandel och solrosfrön. Jordnötter i lagom dos är okej, jordnötssmör också, om du väljer ett som inte innehåller transfetter eller för mycket salt och socker.

Olivolja
Ät 2-3 matskedar per dag. Rik på nyttigt, enkelomättat fett, E-vitamin och fytokemikalier. Fördröjer kroppens åldrande, håller huden fräsch och minimerar rynkorna.

Spenat
Ät 3-4 gånger i veckan. Också en riktig näringsbomb. Innehåller inte bara järn, utan A- och C-vitamin, folat, karotenoider och omega 3-fettsyror. Stärker immunförsvaret, bra för synen. Skyddar huden mot solens uv-ljus.

Tomater
Ät dagligen ett par skedar tomatsås, ketchup eller tomatjuice. Plus färska tomater ett par gånger i veckan. Minskar risken för cancer, motverkar att kärlen åldras och att vi drabbas av hjärtsjukdom, stroke, minnesproblem och impotens. Förhind­rar och fördröjer rynkor genom att hudens sårbarhet för uv-ljuset minskar. Förser också huden med starka antioxidanter som verkar mot andra angrepp, som föroreningar och stress, vilka bidrar till att fria radikaler bildas och att hudens stödjevävnad bryts ner.

Vin och vindruvor
Ät druvor och drick druvjuice ett par gånger i veckan. Njut av ett glas rödvin då och då, om du inte har alkoholproblem
eller andra medicinska skäl till att avstå. Bra för hjärtat, sänker blodtrycket,
minskar det onda kolesterolet.

Yoghurt
Ät en portion om dagen. Stärker skelettet och immunförsvaret, hjälper oss hålla vikten, bra mot orolig mage.

Äpplen
Ät ett minst varannan dag. Kan minska risken för hjärtkärlsjukdom, olika typer av
cancer, åldersdiabetes och problem med luftvägarna.