Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 16:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/harsyrasas-till-fisk/

Recept

Harsyrasås till fisk

Harsyra.
Harsyra. Illustration: Nadia Nörbom

Såväl harsyra som ängssyra smakar gott till fisk. Den här såsen passar fint till stekt sparris också.

Läs mer: Ta en tugga av våren – med vilda växter i maten

1. Finhacka harsyran. Rör ihop crème fraiche, harsyra och honung i en skål. Smaksätt med salt och rosépeppar.

● ● ●

Harsyra

Familj: Harsyreväxter.

Livsform: Flerårig ört.

Om du undrar vad det ska bli för väder – ta en titt på harsyran, känd som ”skogens barometer”. Tack vare en speciell konstruktion i växten fäller den ihop sina hjärtformade blad när det är regn i antågande. På våren är harsyran, som också kallas för surklöver, ett välkommet syrligt tillskott bland de annars mestadels beska smakerna i det vilda.

Till och med augusti är harsyran god att äta. Hela växten går att äta, även blomman (maj–juni), och de små knopparna. Tänk på harsyran som ett tillskott av C-vitamin och som en god smaksättare i stället för citron. Harsyra innehåller oxalsyra – precis som rabarber – så var därför försiktig om du har problem med njurarna. För stora doser kan leda till njursten. Några blad i en sallad då och då är dock ingen fara.

Växtplats: Harsyran breder ut sig i ljust gröna mattor som lyser upp skuggiga skogsdungar, gärna i sandig jord. Den är allmän från Skåne till Västerbotten.

Plocka och bevara: Klipp av stjälken med sax för att inte dra upp rötterna. Skörda hela växt­säsongen. Godast på försommaren fram till midsommar. Harsyra smakar bäst färsk. Stjälk, blad och blommor är ätliga.

Lukt och smak: Harsyra har en karaktäristisk, syrlig och frisk smak. Påminner om citrus.