Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 12:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/hostmys-med-varma-mackor-fem-heta-recept/

Mat & Dryck

Höstmys med varma mackor: Fem heta recept

Klassiska varma mackor, svampsmörgås och tacomacka. Foto: Eva Tedesjö

En varm, gratinerad macka blir ännu godare än en vanlig smörgås. Den kan toppas med nästan vad som helst.

DN Text

Här är fem varianter som ökar mysfaktorn i höstrusket – några klassiska, och några nya påhitt. Elin Peters står för recepten, Eva Tedesjö tog bilderna.

Svampsmörgås. Foto: Eva Tedesjö

Svampsmörgås. Att bara smörsteka svamp och lassa på en skiva gott bröd är härligt. Men vill man ha en matigare macka kan man göra en stuvning. För vuxensmak kryddar man med lite sherry.

Klassiska varma mackor. Foto: Eva Tedesjö

Klassiska varma mackor. Man kan så klart snofsa till det och satsa på att göra riktig croque monsieur, toppad med béchamelsås, men en klassisk okomplicerad varm macka är inte så dumt det heller. Ofta använder man formbröd, men ett smakrikt lantbröd med lite knaprig skorpa blir ännu godare.

Tacomacka. Foto: Eva Tedesjö

Tacomacka. Perfekt lite matigt snacks om man har köttfärsrester efter en tacomiddag. Proportioner och exakta ingredienser är inte så viktigt, utgå från de rester du har. Har man salsa eller guacamole kvar kan man servera den till. Gillar man att pyssla i köket kan man göra sin egen tacokrydda och behöver inte köpa färdig.

Omelettmacka. Foto: Eva Tedesjö

Omelettmacka. Matig macka som är god att äta på studs men som också blir en bra utflyktsmacka. Tillsätt chili och koriander efter smak, men någon matsked hackad koriander tycker jag blir lagom. Det går självklart att dubbla receptet och göra flera mackor.

Varm smörgås med bönröra. Foto: Eva Tedesjö

Varm smörgås med bönröra. Här toppas brödet med foul, en bönröra med rötter i Mellanöstern. Foulbönor är bondbönor som säljs färdigkokta och konserverade. Servera gärna en sallad till.

 

Läs mer: Världens enklaste (och godaste) brödrecept 

Läs mer: Vill du lära dig baka enklare bröd?