Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Mat & Dryck

Hur smakar egentligen ett grillvin?

KRÖNIKA. När jag söker efter ordet ”grillvin” i min dator får jag 159 träffar. Jag har onekligen använt termen. Men vad menas egentligen med ett grillvin?

I min värld, och i mina provningsnoteringar, har betydelsen förändrats i takt med mina grillvanor. Från att en gång i tiden ha kolgrillat kött med tändvätska – och då ofta dränkt i grillolja och barbequekryddor – till att vedeldsgrilla alltifrån grönsaker till fisk med enbart salt och olivolja som smaksättare.

Tidigare har konceptet grillvin alltid syftat till fylliga röda viner, gärna med lite tyngd och extra fruktsötma. Ett begrepp som på senare år börjat klinga lite fult. ”Ett inställsamt men funktionellt grillpang” är en beskrivning jag själv har använt och därmed nonchalant förutsatt att läsaren ska grilla en blodig biff.

Som generaliserande begrepp har grillvin gjort en liknande resa som kusinen ”pizzavin” – ett smeknamn som billiga italienska rödviner fått dras med ända sedan tjuriga chiantiviner såldes i bastflaskor. Tack vare att pizzabakandet fått en renässans och i dag nästan klassas som en konstform har även vinerna uppgraderats och fått ny status. Ett pizzavin kan i dag vara både vara ambitiöst och få kosta en slant.

Tillbaka till grillgallret. Har begreppet grillvin förlorat sin betydelse 2017? Kanske det. Eller så betyder det bara mer än någonsin. Vi måste helt enkelt bli bättre på att precisera vilken typ av grillvin vi pratar om och fundera över vad vi tänker lägga på grillen. För i grund och botten handlar det fortfarande om att få till ett lyckat möte mellan vin och mat. Ett långsamt grillat spetskålshuvud med citron och ett glas alsaceriesling smakar minst lika bra som en hastigt grillad entrecote och ett glas bordeaux. Låt oss uppdatera vinordboken!

Läs mer om vin här

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.