Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Mat & Dryck

I den perfekta bröllopstårtan gifter sig utseende och smak

För många är en vacker bröllopstårta festens höjdpunkt 
– men drömmen om den perfekta tårtan är inte alltid så lätt 
att förverkliga. Marina Milojcevic bakar tårtor som byggs på med frigolit för att bli tillräckligt majestätiska, medan konditorn My Feldt tröttnade på att smaken hamnade i skymundan.

Bilden på Instagram föreställde en rosa tårta i flera våningar, dekorerad med en girlang av färska blommor; dahlia, rosenskära, ringblommor, rosor, pelargoner och några gröna blad från ringblommor.

I inlägget innan hade konditorn My Feldt meddelat att hon inte skulle göra fler bröllopstårtor. De som ville gifta sig fick gärna beställa vanliga tårtor men ingen extra ”kräm de la kräm” hädanefter. Reaktionerna kom snabbt: Ledsna, besvikna och ibland arga. Blivande brudpar hade sett fram emot att just My skulle göra deras tårta, andra ansåg att bröllopstårtor var en service de hade rätt att förvänta sig av ett bättre bageri. I ett nytt inlägg fick My Feldt förklara anledningen till bröllopstårtsstoppet.

Foto: Fredrik Funck

My Feldts bröllpstårtor gjordes på frukt och bär i säsong, och dekorerades med levande blommor. Sin sista bröllopstårta lade hon ut på Instagram. Foto: My Feldt

– Jag är så glad och tacksam mot mig själv att jag tog detta beslut, säger hon nu, ett drygt halvår senare.

På Feldts Bröd och konfekt i Halmstad arbetar man tätt ihop med mathantverkare från trakten, utbud och smaksättningar styrs av vilka frukter och bär som är i säsong – och vad de lyckats fylla frysarna med. Eftersom årets första rabarber just kommit hittar man den just nu i både nyvevad glass, små bakverk och som fyllning i tårtor.

My Feldt fixar lite med buketten med violer och smultronblad som står på ett bord i butiken innan hon drar i gång en sats med italiensk maräng.

Att en konditor öppet går ut och säger att man slutar göra bröllopstårtor är inte som att säga att man slutar med kanelbullar eller mazariner. Bröllopstårtan är den synliga manifestationen av parets gemensamma kärlek och är en del i en större, ofta mycket detaljerad och designad plan. Det händer att konditorer kontaktas år i förväg av brudpar som vill försäkra sig om att få just den tårta de vill ha.

– Jag köper inte att det viktigaste med bröllopstårtan är hur den ser ut, säger My Feldt. Vissa brudpar som beställde av mig kom med bilder och idéer på hur tårtan skulle se ut – men när jag frågade hur den skulle smaka hade de ingen aning. Det är klart att det ska vara fint och vackert. Brudbuketten, den ska man bara titta på, då är utseendet viktigast. Men tårtan ska man ju äta, annars blir den bara ... en möbel!

My Feldts tårtor följer samma principer som allt annat som bakas på konditoriet: fyllningar och smaksättningar görs på frukt och bär i säsong och tårtorna dekoreras med levande växter och blommor.

Foto: Fredrik Funck– En vanlig reaktion är att ”levande blommor kan man ju inte äta”, berättar My Feldt. Men äter du de där sockerblommorna då? Har man levande blommor ser man var man är i säsongen. Och sedan kan man slänga dem på komposten.

Men det var inte önskemålen om sugarpaste och sockerkonst som fick bägaren att rinna över, utan ett mejl från en blivande brud: ”Om du förstör den här tårtan, då sabbar du mitt liv”.

– Det var så ofta som de la hela sin lycka i tårtan – och därmed på mig. Jag blev för pressad av alla önskemål och förväntningar. Många blev som galna, de tappade det fullständigt. Jag satt i bröllopsmöten i timmar och fick titta på tygprover till klänningstyg för att kunna anpassa tårtan efter det. Livet gick i kras om tårtan blev aprikosfärgad i stället för ljusrosa.

För att uppfylla alla önskningar jobbade My Feldt långt in på nätterna innan bröllopet, för att sedan ägna resten av helgen åt att oroa sig för om tårtan höll i transporten, om den blev god, och om alla blev nöjda.

I USA är det vanligt med så kallade dekorationstårtor, berättar Yasmine Sandhu, konditor i Washington D.C. I takt med att bröllopen har blivit mer extravaganta har också höjden på tårtorna växt, upp emot 6–7 lager är inte ovanligt. Men för att de ska hålla byggs tårtan delvis upp med frigolit.

– Det har flera fördelar, berättar Yasmine Sandhu. De är bra om man ska ha ett stort utomhusbröllop, där värmen och fukten kan påverka en vanlig tårta. Är det mycket dekorationer på tårtan kan man dessutom börja arbeta på dem veckor i förväg och behöver inte bry sig om att ha dem i kylen.

Ofta är översta lagret ätbart, så att brudparet kan skära sina bitar. Övriga gäster serveras färdiguppskurna bitar från köket.

– De verkar inte tänka på att de får en annan kaka. Eller så bryr de sig inte, säger Yasmine Sandhu.

I skyltfönstret till Mari Milo Cake Design kafé på S:t Eriksgatan i Stockholm tronar flera höga, rikt dekorerade tårtor. De som passerar förbi stannar och kikar på de små sockerskulpturerna som föreställer alltifrån stiliserade blommor till trinda babyansikten med napp.

– Mina kunder nöjer sig inte med att bara äta – det ska både smaka gott och se snyggt ut, förklarar Marina Milojcevic. En vacker tårta skapar en stämning och det blir som en ceremoni när den rullas in. Gästerna brukar samlas kring den och ta bilder, det kan bli festens höjdpunkt. Det är en upplevelse som är mer än bara en god tårtbit.

Majoriteten av hennes kunder vill ha ätbara tårtor, men det förekommer att man beställer dekorationstårtor.

– Då brukar översta lagret vara ätbart, så att man får både och, säger Marina Milojcevic. Det är ingen motsättning – de kan vara både vackra och goda. Det viktiga är tårtans helhet, att proportionerna är rätt och att den är dekorerad så att det känns lyxigt men utan att vara överlastad.

Tårtan hon nu arbetar på ska bli mer än en meter hög, och ha 150 ätbara bitar där de ätbara lagren – som dekoreras med sockerblommor – varvas med tårtbottnar av frigolit. Hon har arbetat med sockerblommorna länge, och nu monterar hon ihop tårtan inför leveransen.

– Jag tycker att tårtorna blir bäst om jag får fria händer och kan anpassa dekorationerna efter hur stora tårtorna är, säger hon. Om instruktionerna är väldigt exakta, till exempel exakt hur många blommor det ska vara och var de ska sitta, är det svårare att göra dem harmoniska.

Hon tror att man beställer en dekorationstårta för att det ska se majestätiskt ut även om det inte är jättemånga gäster på bröllopet. Eller så skulle det bli alldeles för dyrt, eftersom en sådan tårta kräver oerhört mycket arbete.

I Halmstad fortsätter kunderna att beställa tårtor till sina bröllop av My Feldt. Men numera får de nöja sig med det som finns i standardsortimentet.

– Jag tycker att hela bröllopsgrejen har ballat ur, säger hon. Det handlar ju om att vara lycklig och fira med dem man älskar. Inte om hur allt ser ut. Jag brukar säga så här till mina bröllopspar: Vet ni, när bröllopstårtan kommer ut kommer ni att skita i den, då är ni glada och vill bara dansa och har haft världens roligaste dag!