Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 09:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/jens-linder-bra-soppor-tranger-sig-inte-pa/

Mat & Dryck

Jens Linder: Bra soppor tränger sig inte på

Curry- och blomkålssoppa, till vänster, och soppa på kål, isterband och dill.
Curry- och blomkålssoppa, till vänster, och soppa på kål, isterband och dill. Foto: Thomas Karlsson

KRÖNIKA. Burr, det är kyligt ute. Om vi ska bege oss ut, är det bäst att vi tar med varm soppa. Tur att en sådan är lätt att laga och enkel att hälla på termos. 

Hungern är den bästa kryddan, säger ordspråket. Kylan har en liknande effekt. När folk ska huttra sig igenom en vinterdag, då sprider en puréad soppa välbehag i både gommen och resten av kroppen. Man kan sörpla i sig den under en dag med vintersport – kanske ur termosens mugg. Eller efteråt hemma, när man är matt av allt skidande eller skrinnande. Eller, som vi soffpotatisar föredrar att göra, äta den efter ett minutsnabbt besök på balkongen. 

Läs mer: Jens Linders recept på sportiga soppor för lov och uteliv 

Grundprincipen för mixade soppor är väldigt enkel. Man vill att grundråvaran ska komma till sin rätt. Det betyder inte att man inte ska krydda och lägga till, men huvudsmaken ska fortfarande dominera. Att använda mixer, som i flera av dagens recept, har då flera fördelar: man slipper man vara så noga när man hackar och skär, konsistensen blir homogen och krämig – och hela soppan smakar av råvaran. 

Det är inte fel att laga soppan dagen före. Smakerna sätter sig, precis som i gryträtter.

Somliga menar att mixningen dämpar råvarornas smak. Möjligen är det sant på något naturvetenskapligt vis, men det gör inte så mycket, för soppor ska inte vara påträngande i smaken. Ni som har läst andra sopprecept av mig känner till min käpphäst: soppan ska vara god ända till sista skedbladet. Den är ju ingen sås, utan ska ätas i större mängd. Därför kan första skeden nästan få kännas lite vattnig, eller i alla fall nedtonad. Viktigt är också att sältan inte är för hög. Man ska inte känna sig törstig efter en tallrik. 

Det är förresten inte fel att laga soppan dagen före. Smakerna sätter sig, precis som i gryträtter. Servera gärna med färdigbredda mackor och lite tunnskurna charkuterier. Möjligen lite riven vällagrad ost att strö i. Och så är måltiden komplett. Huttrandet avtar och livsandarna återvänder.

Gör DN:s quiz: Vad vet du om soppor?