Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 13:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/jens-linder-pinnbrodet-ar-redo-for-comeback/

Mat & Dryck

Jens Linder: Pinnbrödet är redo för comeback

Läckra pinnbullar och pinnbröd med getost och nötter. Foto: Eva Tedesjö

KRÖNIKA. Minns ni pinnbröden? Degen som klamrade sig fast på en nytäljd pinne och hölls över öppen eld på utflykter och picknickar. 

Rätta artikel

Liksom korvarna man grillade blev dessa primitiva bakverk ofta brända och i olyckliga fall även täckta med aska. Men på något vis var det ändå gott. Frisk luft främjar ju aptiten och hungern är den bästa kryddan, som man säger. 

Här är recepten: Mat blir godare på pinne 

Jag kom att tänka på pinnbröden i vintras, när jag skulle skriva manus till en ljudbok om min barndom och var tvungen att provlaga dem för att se om jag mindes dem rätt. Kanske blev de extra goda för att jag roterade spettet noga och grillade dem över kol som brunnit ut och vitnat, så att bröden varken blev flamberade eller panerade i aska. 

Döm om min förvåning när jag sedan besökte Östersundsrestaurangen Jazzköket och de hade just pinnbröd på menyn. Så gott! 

Det var som ett omen. Tiden är inne för pinnbrödens återkomst. Jag började experimentera och kom fram till olika typer av mat på pinne. En höjdare var det vanliga pinnbrödet, som smörades alldeles nygräddat och så bara behängdes med några tunna skivor ost. Smarrigt. 

Om ni ska prova något eller några av recepten, tänk på att verkligen vara försiktiga med eldningen. Vem minns inte förra sommarens bränder? Så länge det är fuktigt i markerna kan man göra upp lägereld, men gör det alltid på en anvisad plats. 

Än bättre är att laga rätterna över en grill. Som alltid vid matlagning över eldstad eller grill är det svårt att beräkna exakt tillagningstid, man får känna och titta på maten och se när det verkar färdigt.

Och regnar det kan man alltid slå på ugnens grillfunktion och laga inomhus. Då är 210–225 grader, med grill­effekt, lagom.

Lycka till med pinnarna!