Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 21:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/jens-linder-tank-fritt-men-praktiskt/

Mat & Dryck

Jens Linder: Tänk fritt men praktiskt

Omelett, tallrikslax, vårkyckling och soppa. Foto: Nicklas Thegerström

KRÖNIKA. När kockar får uppdraget att göra flygmat måste de tydligen vässa smakerna. Lägre lufttryck och luftfuktighet i flygkabinen gör att smaklökarna blir avtrubbade och kräver lite extra stimulans. När det gäller mat i husvagn eller husbil är det tvärtom, tror jag. Efter en lång färd på landsvägar och motorleder är aptiten på topp.

Rätta artikel

Vägdammet och skakningarna gör att man blir törstig och hungrig. Därför behöver man inte överkrydda maten, utan kan låta enkla smaker få råda. Då är det ju tur att det mesta mobila boendet sker på sommaren, när så många råvaror är som bäst. Framför allt gäller det grönsakerna som kan få spela huvudrollen i många rätter. 

Långkok fyller en särskild funktion i caravan cooking. När ni vårstädat det rullande huset, laga ett långkok där inne! Detta kommer att tränga ut den sista unkna vinterluften och liksom inviga vagnen för säsongen. 

Följ recepten: Gör god mat på en enda platta

Många husvagnar har en spis med bara en eller två plattor. Och somliga resenärer nöjer sig med ett spritkök som de använder utomhus. Då gäller det att vara fiffig och tänka på att maximera värmekällan. Man kan ånga grönsaker över grytor inne i kastrullen, laga fisk eller skaldjur ovanpå en tallrik över potatiskoket, man kan laga blandrätter i stekpanna eller wok. 

Det portabla semestrandet bär också med sig barndomsminnen. Det kan vara härligt att anknyta till dessa och laga familjeklassiker. Efter en slumpartad rundfrågning har jag kommit fram till att klassisk husvagnsmat kan vara burkskinka, pilsnerkorv, pastarätter, grekisk sallad, jambalaya, risotto och gravlax.

Så använd uppfinningsrikedomen och laga praktiskt, men glöm inte bort minnena. Det finns en särskild romantik med ett semesterliv på rull. Som Galenskaparna uttrycker det: 

Man ska ha husvagn – och stuva in familjen i. Man ska ha husvagn – för då blir man fri!

Jens Linder med maten han lagat i husbilen. Foto: Nicklas Thegerström