Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 10:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/johannas-rotfruktsgratang/

Recept

Johannas rotfruktsgratäng

Johannas rotfruktsgratäng.
Johannas rotfruktsgratäng. Foto: Ulrika Pousette

Jag måste erkänna att ordet ”rotfruktsgratäng” inte låter superspännande direkt. Så när en av mina bästa vänner berättade att hon lagat en sådan himla god grej i samma mening som hon sa ordet ”rotfruktsgratäng” blev jag skeptisk. Men när jag väl åt den insåg jag att det här med rotfruktsgratäng inte alls är så dumt, utan faktiskt riktigt gott!

Läs mer: Laga gott och billigt i februarimörkret 

1. Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram och tina spenaten.

2. Skala och finhacka lök, och chili. Stek i lite olja på medelvärme. Tillsätt krossade tomater, buljongtärning, belugalinser och vatten. Låt puttra i 10 minuter. Tillsätt timjan och basilika och låt puttra ytterligare ett par minuter. Smaka av såsen med salt och peppar.

3. Skala och skiva rotsellerin i tunna skivor.

4. Skala och finhacka en vitlöksklyfta. Stek vitlök och spenat i lite olja i några minuter.

5. När belugasåsen är klar: Ta fram en ugnsfast form och smörj med lite olja. Varva såsen med rotselleri och spenat som i en lasagne. Riv lite ost över gratängen och grädda i ugnen i cirka 45 minuter.