Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Mat & Dryck

Julklappstips för den dryckesintresserade

Foto: Fredrik Funck

Det finns många sätt att få den dryckesintresserade glad. DN:s Alf Tumble tipsar om klappar som räcker länge.

Reslust
Det bästa sättet att upptäcka ett vin är på adressen där druvorna växer. Oavsett om det är en julklapp till dig själv eller till någon du tycker om finns det flera alternativ. Antingen bokar du själv din resa och ett producentbesök – det är sällan något problem om man hör av sig i förväg – eller så överlåter man arrangemanget åt proffs. Det finns en uppsjö av resebyråer och vinkonsulter som erbjuder färdiga paketresor. En av de mest meriterade är BK Wine som har ett brett utbud på vinresor till både nya och gamla världen med fokus på Frankrike och Italien.

Foto:  The Winery Hotel i Stockholm.

Om du nöjer dig med att se själva tillverkningen av vin räcker det med en inrikesresa. Checka in på The Winery Hotel i Stockholm, ett stenkast från Friends Arena, och boka en guidad visning i vineriet eller en provning i vinoteket. Dubbelrum kostar från cirka 1.200 kronor. Och om du planerar att stanna hela helgen i huvudstaden bör du passa på att boka in en bryggerivisning på Carnegiebryggeriet i Hammarby sjöstad och besöka någon av utställningarna på Spritmuseum ute på Djurgården.

Vill du i stället resa i vinvärlden utan att lämna hemmet kan du enkelt hyra en sommelier från vinkällaren Grappe. 4.000 kronor och du har ett eget vinproffs i vardagsrummet.

Läsbart
En bok kluckar alltid vackert. Till den gastronomiskt intresserade är ”Vinet & maten: grunderna, idéerna, det perfekta mötet” av Michel Jamais den mest kompletta boken när det gäller att få smakerna att spela i samma lag. Den kräver inga särskilda förkunskaper men gärna ett lika stort intresse för dryck som för mat.

En årsprenumeration på det brittiska vinmagasinet Noble Rot för £39 (cirka 540 kronor) lämpar sig bäst till vinnörden, känner du någon som brinner för öl är det svenska magasinet c/o Hops en lika given gåva, 499 kronor för fem nummer.Foto:

Missa heller inte ”Mikkellers stora bok om öl” signerad världens populäraste fantombryggare Mikkel Borg Bjergsø. En fascinerande berättelse om konsten att brygga öl utan eget bryggeri.

Varje år släpps en ny version av ”Malt Whisky Yearbook” av Ingvar Ronde. I den senaste utgåvan, 2016, trängs artiklar, provningsnoteringar och bilder från året som gått. Ett måste för single malt-fans.

Vill du hellre ge bort en klapp som fokuserar på hela barskåpet har det precis släppts en uppdaterad version av cocktailbibeln ”Imbibe!” Det alkoholfria alternativet i bokhögen heter ”Julmust: historia, hemligheter, hajp”. Här berättar Anna Carlstedt om hur det kommer sig att vi svenska bälgar i oss 50 miljoner julmust varje år. Fin klapp för gottegrisar.

Prylarna
Vinvärlden är full av prylar, de flesta är helt onödiga och hamnar snart längst in i skåpet bakom en dammig karaff. Vill du göra din vinvän lycklig är de supertunna kristallglasen från Zalto ett säkert kort. Glasen finns i olika modeller och säljs bland annat hos Gastonvin.se.

Foto:  Ytterligare en klapp som alla gillar och som säkert kommer till användning är en pålitlig vinöppnare. Märket Pulltex gör gedigna öppnare av kyparmodell med kniv och hävstång. Pris från 155 kronor hos Royaldesign.se och uppåt beroende på modell och material.

Vänner av vin kommer också att dra på smilbanden om paketet innehåller en packe vinfilmer. Kombinera gärna någon av klassikerna ”Sideways” och ”Bottle Shock” med någon modernare dokumentär som till exempel ”Red Obsession” eller ”Somm”.

Vissa ölnördar skulle säkert hävda att ölbryggningskittet från Lilla Köksbryggeriet var förra årets julklapp men intresset för att göra öl hemma bara växer. Årets julklappserbjudande inkluderar allt du behöver för att göra din egen India pale ale inklusive tio tomflaskor. 949 kronor kostar kittet på Köksbryggeriet.se och i samma webbutik hittar du dessutom Erika Lagerbielkes fina ölglas från Orrefors i 3-pack för 349 kronor.

Finflaskor
En butelj i julpapper bör vara något extra, antingen en flaska som kan öppnas senare under kvällen eller lagras till perfektion. Ett strålande alternativ till sliskig glögg är Batasiolo Barolo Chinato (nr 8101) 199 kr från Piemonte, Italien. Ett bittersött och kryddat starkvin som sägs ha hälsosamma effekter! Perfekt efter julmaten.Foto:

En finare flaska destillat uppskattas av de flesta, och kanske extra mycket om det står Veuve Lafontan et Ses Enfants XO 12 Ans på etiketten. En lagrad armagnac med fin druvighet (nr 321) för 399 kronor. Till whiskyvännen kommer svenska Spirit of Hven Tycho’s Star (nr 472) för 495 kronor att uppskattas med råge. Finstämd och ekologisk med snygg rökighet.

Vinälskaren uppskattar alltid att få något som vanligtvis inte går att hitta på Systembolaget. Ett av beställningssortimentets största fynd just nu är en fullt mogen cabernet franc från år 1985: Couly-Dutheil Clos de l’Olive 1985 (nr 71805) för 315 kronor. En härligt pepprig uppvisning i hur vinerna från Chinon kan utvecklas. Vill du i stället ge bort ett ungt vin som håller länge i källaren är Chateau Le Puy 2012 (nr 74689) 258 kronor ett spännande val. Ekologisk och välbalanserad röd bordeaux som inte kostar skjortan.