Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Mat & Dryck

Kakbak utan kolhydrat

Foto: Martin Skredsvik

Om produkterna i recepten

Kokosnötsmjöl är inte detsamma som malda kokosflingor, man kan alltså inte mala kokosflingor själv till mjöl. Mjölet har en hög halt av fibrer (61 %) och är en produkt som blir kvar efter att man gjort kokosnötsmjölk. Finns i hälsokost­affärer.

Mandelmjöl och hasselnötsmjöl finns att köpa färdigmalet i hälsokostaffärer eller så gör man det själv genom att mala mandel eller nötter.

Sukrin, sötin och sötrix är samma ­produkt men med olika namn och finns i hälsokost­affärer. De består alla av erythritol, en sockeralkohol som finns naturligt i bland annat päron och meloner. Sötrix-flor är en florsockervariant.

Stevia utvinns ur växten Stevia rebaudiana. Stevia är otroligt sött och kan vara lite svårdose­rat. Det finns i olika styrka, ju högre styrka, desto mindre mängd bör tas. I recepten används stevia som är cirka 200 gånger sötare än socker. Vanligt socker har en konserverande och fuktighetsbevarande effekt vilket inte sötrix och stevia ger. Hållbarheten blir därför något kortare. Finns i hälsokost­affärer.

Pofiber är potatisfiber, det används mest till att bröa formar med. Pofiber har en svällande effekt. Finns bland de glutenfria produkterna i välsorterade matvaruaffärer.

Annat bra att ha till bakning:

Kokosflingor och kokoschips.

Choklad: kakaopulver och kakaonibs, råchoklad eller mörk choklad med en kakaohalt på minst 70%

Mandlar, bittermandlar, hasselnötter, valnötter och eventuellt andra nötter.

Vaniljpulver, vaniljstång.

Ägg

Osaltat smör

Mejeriprodukter: cream cheese, crème fraiche, smetana, vispgrädde

Frukt och bär: lime, citron, passionsfrukt, frysta och färska bär av olika slag.

(Källa: Baka med LCHF)

Ålder: 51 år. Bor: Borås. Familj:

Ålder: 51 år.

Bor: Borås.

Familj: Gift med Mikael, tre vuxna barn: Magnus 29, Peter 22 och Elisabeth 20 år.

Bakgrund: Arbetar deltid som frisör. Har amatörbakat sedan hon flyttade hemifrån och har alltid haft hembakade tårtor och bakverk vid högtider i familjen. Älskar att experimentera med olika ingredienser för att skapa både goda och hälsosamma bakverk. Bloggar på www.mariannslchf.se.

Intressen: Resor, trädgård och att fylla på med ny kunskap inom kost och hälsa. Gillar att bjuda vänner och familj på kalas och fika.