Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-04 00:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/kalas-over-staketet-mat-for-socialt-distanserad-fest/

Mat & Dryck

Kalas över staketet – mat för socialt distanserad fest

01:27. Jens Linder tipsar om hur du har picknick på distans och delar med sig av flera goda recept.

Jens Linder ordnar socialt distanserad fest – och tipsar om vad du ska tänka på och vad du kan bjuda på om ni vill ses men ändå hålla avståndet.

Här är sex av Jens Linders recept. Bilderna tog Thomas Karlsson. Läs även Linders krönika: Sommarfest med glädje och hänsyn 

Kall soppa på gurka och fetaost.
Kall soppa på gurka och fetaost. Foto: Thomas Karlsson

Kall soppa på gurka och fetaost

Det här är en snabblagad och svalkande liten sommarsoppa. Den kan göras upp till ett dygn i förväg.

• Här hittar du receptet

Marinerad matjessill.
Marinerad matjessill. Foto: Thomas Karlsson

Marinerad matjessill 

Småportioner av en klassisk svensk sommarkombo. 

• Här hittar du receptet 

Äggsandwich på spett.
Äggsandwich på spett. Foto: Thomas Karlsson

Äggsandwich på spett

Härligt krämiga och pikanta är dessa sandvikare med ägg, som är en av mina smörgåsfavoriter. 

• Här hittar du receptet

Skocksallad i ärtig sås.
Skocksallad i ärtig sås. Foto: Thomas Karlsson

Skocksallad i ärtig sås

En lättlagad sallad, där jordärtskockornas lite rotiga smak kompletteras av ärternas gröna sötma. 

• Här hittar du receptet

Lax i kopp.
Lax i kopp. Foto: Thomas Karlsson

Lax i kopp

En fiffig metod att laga till fisk är att baka den i småbitar i kopp – low temp och low tech. Låt gärna stå en halvtimme innan ugnsbakningen så att sältan och aromerna hinner tränga in i fiskköttet. 

• Här hittar du receptet 

Trebärsmylta med smörstekt bulle.
Trebärsmylta med smörstekt bulle. Foto: Thomas Karlsson

Trebärsmylta med smörstekt bulle

Lättrörda bär blir så läckert. Här är en lite ovanlig konstellation – det diskreta hjortronet, det sursöta hallonet och så lingonet som bidrar med kärvhet och stuns. Smörstekt sötebröd blir pricken över i:et. Färska svenska bär är förstås godast, när den säsongen kommer.

• Här hittar du receptet 

 

Läs mer: Klassiska smaker på sommarens fest

Läs mer: Modern svensk meny till nationaldagen 

Ämnen i artikeln

Midsommar

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt