Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-27 13:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/kan-gamla-fron-radda-framtidens-skordar/

2 min 24 sek. Förra årets torka var katastrofal för den svenska skörden – men kan gamla frön rädda skördarna i framtiden?
Bild 1 av 1 Enkornet, ett slags urvete, är inte bara eftertraktat av bagare. Innan skördetröskan tar ett sista varv över åkern plockar Lyndsay Björklund och Maud Brinckmann buketter till en restaurang som vill ha dem att dekorera med. Hunden Muffe håller koll.
Foto: Lars Lindqvist
MAT & DRYCK

Kan gamla frön rädda framtidens skördar?

Förra årets torka var katastrofal för den svenska skörden. ­Men på några ställen överlevde grödorna. Det var de gamla sädesslagens revansch.

Elin Peters och Lars Lindqvist berättar historien om åkern som frodades under den ­regn­fattigaste sommaren i modern tid.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 17 Enkornet sås på hösten, och är inte så känsligt för torka på våren. Sen­sommaren 2019 når det en bra bit över midjan på Thomas Björklund när det är dags att skörda.
Foto: Lars Lindqvist
Bild 2 av 17 Thomas Björklund driver Warbro kvarn i Sörmland tillsammans med sin fru Kerstin
Foto: Lars Lindqvist
Bild 3 av 17 I utkanten av åkern har lite ogräs trängt sig in, men annars har det svårt att konkurrera med enkornet. Lyndsay Björklund och Maud Brinckmann plockar buketter som ska användas för dekoration.
Foto: Lars Lindqvist
Bild 4 av 17 Magnus Västerbro har skrivit ”Svälten. Hungeråren som formade Sverige”, som belönades med Augustpriset för bästa fackbok 2018.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 5 av 17 I Warbro kvarns nybyggda anlägg­ning utanför ­Katrineholm har Thomas Björklund just låtit installera en tredje stenkvarn.
Foto: Lars Lindqvist
Bild 6 av 17 Warbro kvarn odlar och förädlar spannmål, både till mjöl och till malt.
Foto: Lars Lindqvist
Bild 7 av 17 ”En kraftig fin gröda gör att man fylls av tillfredsställelse, men det är först när man har skördat som man kan andas ut”, säger Thomas Björklund.
Foto: Lars Lindqvist
Bild 8 av 17 Enkornet (till vänster) är ljusare i färgen än emmern. Båda är sädesslag med flera tusen år på nacken.
Foto: Lars Lindqvist
Bild 9 av 17 Grödorna tröskas från slutet av juli till september. Höstvete sås på hösten och skördas under sensommaren året därpå. Vårvete sås under våren, och skördas senare samma år.
Foto: Lars Lindqvist
Bild 10 av 17 I fullkornsmjöl skall hela spannmålskärnan finnas med, inklusive kli och grodd. Fullkorn är rikt på kostfiber, vitaminer och mineralämnen.
Foto: Lars Lindqvist
Bild 11 av 17 "De gamla kultur­sorterna har ­egen­­skaper som är ­värde­fulla. Men vi ville jämföra för­delar och ­nackdelar, hela vägen från jord till bord”, säger Karin Gerhardt, biolog på Sveriges ­lantbruksuniversitet.
Foto: Privat
Bild 12 av 17 Marqus Östin och Tina Fernlund driver Järna bageri som enbart använder kulturspannmål.
Foto: Lars Lindqvist
Bild 13 av 17 Ingvar Pettersson från gården Stora Hällsta utanför Sala kommer med leverans till Marqus Östin på Järna bageri. I dag har han algotvetemjöl och siktad råg i lasten.
Foto: Lars Lindqvist
Bild 14 av 17 ”Vi anpassar bakningsprocessen i stället för mjölet”, säger Tina Fernlund.
Foto: Lars Lindqvist
Bild 15 av 17 Marqus Östin känner och luktar på degen för att avgöra i vilket stadium den är. Ibland smakar han på den också.
Foto: Lars Lindqvist
Bild 16 av 17 I Sverige uppstod de första jordbruken för omkring 6.000 år sedan. Vilka spannmål som odlats har varit beroende av geografiska förutsättningar och klimat.
Foto: Lars Lindqvist
Bild 17 av 17 Enkornet växter tätt och högt, och ogräs har svårt att ta sig in. Men skulle det bli stora skadedjurs­angrepp kan Thomas Björklund bara vänta och hålla tummarna för att grödan hämtar sig. “Vi får jobba före­byggande i stället”, säger han.
Foto: Lars Lindqvist