Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-18 16:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/klappat-och-klart-har-ar-din-rimmade-julmat/

Mat & Dryck

Klappat och klart – här är din rimmade julmat

Julbordets klassiker får sällskap av rim. Paketstyling: Ellen Ek-Frihammar.
Julbordets klassiker får sällskap av rim. Paketstyling: Ellen Ek-Frihammar. Foto: Fredrik Funck

En doft av jul vi kan förnimma – nu är det dags att börja rimma. DN-redaktionen har snickrat ihop flera rim till alla matrecept den här veckan. 

Rätta artikel

Sill, köttbullar eller knäck – i år får julbordets klassiker en oväntad twist. Vi har rimmat till samtliga åtta recept här nedan.

Rimsmederna är Johar Bendjelloul, Harald Bergius, Emma Bouvin, Augustin Erba, Karin Eriksson och Elin Peters.

Bilderna tog Fredrik Funck och paketstylingen gjordes av Ellen Ek-Frihammar.

Bild 1 av 4 Foto: Fredrik Funck
Bild 2 av 4 Foto: Fredrik Funck
Bild 3 av 4 Foto: Fredrik Funck
Bild 4 av 4 Foto: Fredrik Funck

Recept och rim – klicka på länkarna och häng med här:

Krämig sill med äpple, selleri och gurka. Låt oss börja med procenten! Det är tolv i ättikssprit. Sedan steg för steg: Momenten. En kastrull ska du ta hit...

Rimmad lax med citron. Midvinternattens fest är här, öga och gom ska njuta. Nu ska vi laga fisken skär, rimma den – inte luta...

Janssons frestelse. Potatis skär du i stavar, löken ska skivas i travar. Hacka ansjovis och spara dess spad, den saltaste smaken gör tomten glad...

Köttbullar och andra bullar. Över glänsande sjö och strand spreds redan före Kristus ordet: Köttbullar – eller vegetariska diton – är viktigast på julbordet...

Picklade gulbetor med ingefära. Koka en lag som är söt och sur, sen ska den svalna i temperatur. Betorna hyvlas i tunna skivor, låt dem falla i burken i drivor...

Knäck. Till julens finaste sötchocker tar du sirap, grädde, socker. Välj tjock botten på din gryta, rör om smetens blanka yta...

Mumma. När julen lackar som svett på din panna, greppa en härlig och rymlig kanna. Sen med en pilsner, mörk eller ljus, och soda och porter läska ditt krus...

Ris à la Malta. För att göra Ris à la Malta tag lite vatten, försiktigt salta, tillsätt sedan fint vitt ris – koka så på vanligt vis. Rimligt klyftig julekock sätter också på ett lock...

Mumma och Ris à la Malta. Paketstyling: Ellen Ek-Frihammar.
Mumma och Ris à la Malta. Paketstyling: Ellen Ek-Frihammar. Foto: Fredrik Funck

Läs mer:

Så blir du bäst i familjen på att rimma 

Vegetarisk julmat – 30 goda recept 

Fler julmatsrecept 

Här är årets bästa julöl