Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-15 16:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/klassisk-korsbarspaj/

Recept

Klassisk körsbärspaj

Klassisk körsbärspaj
Klassisk körsbärspaj Foto: Eva Hildén

Servera gärna vaniljglass eller vispad grädde till den här goda pajen.

Läs mer: Härliga pajer för vardag och fest

1. Pajdeg: Mät upp mjölet i en bunke och blanda i sockret. Lägg i smöret, skuret i tunna skivor. Nyp ihop till smulig deg. Ringla över vatten och arbeta ihop till en smidig pajdeg.

2. Forma degen till en rundel, lägg den i plastpåse och låt vila kallt ca 20 minuter. Kavla degen till ett lock, ca 2 cm större än formen (ca 24 cm). Ta ut hål, använd gärna en liten kakform eller äppelurkärnare. Lägg pajlocket på en plåt med bakplåtspapper och lägg i kylen. Sätt ugnen på 200 grader.

3. Blanda körsbär, potatismjöl och socker. Lägg bären i pajformen. Lägg på pajlocket och tryck till kanterna noga. Pensla locket med uppvispat ägg och strö sockret över.

4. Grädda pajen i mitten av ugnen tills pajen fått fin färg, ca 25 minuter. Låt svalna. Vaniljglass eller vispad grädde är gott att servera till. 

Recepten är hämtade ur Lena Söderströms ”Pajer. Salta, söta, matiga & gröna med goda tillbehör” (Semic). Fotograf: Eva Hildén
Recepten är hämtade ur Lena Söderströms ”Pajer. Salta, söta, matiga & gröna med goda tillbehör” (Semic). Fotograf: Eva Hildén

Ämnen i artikeln

Recept

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt