Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Mat & Dryck

Klassisk semla eller som en wrap?

Foto: Maja Suslin/TT

I dag infaller fettisdagen – men vilken sorts semla ska man välja? DN guidar i det nya utbudet – så hittar du rätt bland alla semlor. Här presenterar vi tolv olika varianter.

Foto: Eva Tedesjö

Klassisk semla
Den klassiska fyllda semlan, som också hyllas av Ture Sventon. En vetebulle, gärna smaksatt med kardemumma, fylls med mandelmassa och vispad grädde. Locket kan vara klippt eller skuret och pudrat med florsocker.

Foto: Beatrice Lundborg

Karlsbadersemla
Görs på karlsbaderdeg, i stället för klassisk vetedeg. Den innehåller mer ägg och blir extra luftig. Dessutom brukar man inte ha kardemumma i degen, så semlans smak blir lite ”renare”.

Foto: Beatrice Lundborg

Wienersemla
En frasig semla gjord på wienerdeg där stora mängder smör kavlas in i degen. Även dessa görs utan kardemumma. Bullarna passar inte att frysa, så de är allra godast nygjorda.

Foto: Erik Englund

Chokladsemla
Egentligen är det bara fantasin som sätter gränserna – man kan dra chokladtemat hur långt som helst och smaksätta såväl bulle som grädde och fyllning. Men chokladgrädden räcker för att det ska räknas som chokladsemla.

Foto: All Over Press/Pelle T Nilsson

Minisemla
En lite mindre (och gärna även lite billigare) variant av den klassiska semlan. Även kallad ”tjejsemla” på ett skånskt bageri, vilket ledde till en sådan kritikstorm att semlan fick byta namn.

Foto: LARS EPSTEIN

Semmeltårta
Precis vad det låter som: en semla stor som en tårta, som skärs i tårtbitar och delas av många (om man inte är väldigt hungrig). Av praktiska skäl har den andra proportioner än en klassisk semla och är inte lika hög.

Foto: Lars Lindqvist

Semmelwrap
Förra årets stora innovation, och det som verkligen satte fart på fantasin hos Sveriges bagare. Den uppfanns av Mattias Ljungberg på Tössebageriet, och är en semla där grädde och inkråm lindats in i ett tunt, sött bröd.

Foto: Nook restaurang

Semmelbun
Steam buns, ångade fyllda bullar, är det senaste årets roligaste nya snabbmat i Stockholm. Självklart måste de komma som semla. I Nook markets variant är brödet vikt och inte skuret rakt igenom, så att den blir lätt att hålla.

Foto: Ekmans konditori

Korvåbrödsemla
På Ekmans konditori i Trollhättan har man fyllt en korvbrödsliknande bulle med grädde och mandelmassa och gjort ketchup och senap av röd pikeringsgelé och vaniljkräm.

Foto: Magnus Johansson bageri & konditori

Guldsemla
Är detta världens lyxigaste semla? Skaparna på Magnus Johanssons bageri & konditori hävdar det. Den är i alla fall täckt med 18 karats bladguld och fylld med bland annat champagnegrädde. 995 kronor kostar kalaset.

Foto: Möllans café

Lussesemla
För den som inte kan hålla sig till fettisdagen finns lussesemlan. På sociala medier spreds Möllans cafés variant, en vanlig lussebulle som delats mitt itu och fyllts med mandelmassa och grädde.

Foto: Kyoko Uchida/Alamy

Hetvägg
Den mest klassiska av alla klassiska varianter – men uppskattas inte av alla. Här läggs semlan i en djup tallrik, varpå man häller på varm mjölk, eventuellt kryddad med kardemumma eller kanel. Sedan äter man med sked.

Foton i text: Eva Tedesjö, Beatrice Lundborg, Erik Englund, All Over Press, Lars Epstein, Lars Lindqvist, Nook restaurang, Ekmans konditori, Magnus Johansson bageri & konditori, Möllans café och Alamy

Läs även: Grundrecept semla

Mer om.Ännu fler semmelvarianter

• Burgarsemla, 
räksemla,
 tacosemla, sommarsemla, semmelcupcake, semmeléclair och bagelsemla.

• Dubbelsemla med mandelmassa, jordgubbar och polkasocker.

• Så gör du en god semla. Här är 4 steg till din semla.