Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/kryddig-indisk-potatisgryta-med-hemmagjorda-naanbrod/

Recept

Kryddig indisk potatisgryta med hemmagjorda naanbröd

Kryddig indisk potatisgryta med hemmagjorda naanbröd.
Kryddig indisk potatisgryta med hemmagjorda naanbröd. Foto: Ulrika Pousette

Äpple i mat? Ja tack! Riktigt goda svenska äpplen har vi tillgång till en stor del av året, från sensommaren ända till slutet av vintern och jag tycker verkligen att du ska passa på att göra den här grytan då.

Läs mer: Laga gott och billigt i februarimörkret 

1. Börja med naanbröden: Värm mjölkdrycken tills den är fingervarm. Smula ned jästen i en bunke, slå över mjölkdrycken och rör om. Tillsätt olja, socker, salt och vetemjöl och arbeta ihop till en deg. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur i cirka 40 minuter.

2. Gör grytan: Hacka den gula löken grovt, den ska nästan mer vara som klyftor än bitar. Hacka vitlöken och chilin fint.

3. Hetta upp en panna eller gryta med olja och fräs kanel, curry, chili och riven ingefära på medelvärme i någon minut. Lägg i gul lök och vitlök och låt fräsa med tills de är mjuka.

4. Hacka potatis och äpplen i små bitar. Lägg över i grytan och slå på vatten och krossade tomater. Smula i grönsaksbuljong och låt puttra under lock i cirka 15–20 minuter.

5. Sätt ugnen på 250 grader.

6. När degen jäst klart: Lägg degen på ett mjölat bakbord och dela i 6–8 bitar. Forma till platta, avlånga bitar. Lägg på en plåt och låt jäsa i cirka 10 minuter. Grädda i mitten av ugnen i 5–10 minuter.

7. Blanda smör/olja och pressad vitlök. Pensla på det varma brödet. Sätt in i ugnen igen i cirka 1–2 minuter.

8. När grytan puttrat klart: Lägg i den frysta spenaten och slå i grädden. Lägg i de vita bönorna och låt allt bli varmt igen. Smaka av med salt och peppar.