Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-29 07:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/kumpir-turkisk-bakad-potatis/

Recept

Kumpir – turkisk bakad potatis

Kumpir – turkisk bakad potatis.
Kumpir – turkisk bakad potatis. Foto: Ulrika Ekblom, Ulrika Ekblom

Bakad potatis med extra allt! I Turkiet är kumpir typisk street food. En maffig bakad potatis som toppas med allt möjligt: korv, krämiga sallader, krispiga grönsaker, såser, ost ... less is NOT more. Potatisen blandas med smör och ost när den är rykande het och blir ett fylligt potatismos. Ovanpå: massor av goda grejer. Du kan variera din kumpir hur mycket som helst. Kanske har du tacorester från gårdagens middag? Perfekt, gör en tacos kumpir!

Läs mer: Vardagsmat med smak av hela världen

1. Sätt ugnen på 225 grader. Skär ett stort kryss mitt i varje potatis. Baka potatisarna i ugnen i cirka 45 minuter, eller tills de är mjuka rakt igenom. Eller tillaga dem i mikron. I så fall, nagga potatisen lite med en gaffel. Kör en potatis åt gången på högsta effekt i 5 minuter. Vänd på potatisen och kör i ytterligare 3–5 minuter. Ta ut försiktigt, den är jättevarm!

2. Skär korven i slantar och stek dem. Finhacka rödlöken och skiva oliverna och cornichongerna. Lägg upp i skålar tillsammans med resten av toppningsingredienserna.

3. Öppna upp de nybakade potatisarna och tillsätt smör, ost, salt och peppar. Blanda och mosa lite slarvigt med en gaffel i varje potatis. Toppa med allt det goda i skålarna. Hugg in och njut!

Ämnen i artikeln

Recept

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt