Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-24 06:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/lar-dig-laga-den-godaste-maten-fran-balkan/

MAT & DRYCK

Lär dig laga den godaste maten från Balkan

Foto: Diana Dontsova

Ajvar, ćevapčići och baklava – maten från Balkan är smakrik, rustik och som gjord för att delas med andra. Diana ”Diadonna” Dontsova visar hur du lagar de klassiska balkanrätterna.

Recept och foto: Diana Dontsova ur ”Diadonnas Balkanmat och livet kring det dukade bordet” (Polaris Fakta)

DN Text
Servera gärna med kajmak och lepinja-bröd.
Servera gärna med kajmak och lepinja-bröd. Foto: Diana Dontsova

Ćevapčići – med tre sorters lök

Jag har aldrig varit på Balkan utan att äta ćevapčići. Kärt barn har många namn – vissa kallar dem cevapi, på makedonska säger vi kebapi. Även tillagningen av denna lilla kebab varierar beroende på var på Balkan du befinner dig. De klassiska tillbehören till är rå lök, kajmak (syrad grädde som påminner om färskost) och lepinja (Balkans variant av pitabröd).

• Läs hela receptet här

Den godaste ajvaren får man om man grillar paprikor och aubergine.
Den godaste ajvaren får man om man grillar paprikor och aubergine. Foto: Diana Dontsova

Ajvar – en paprikaröra

Ajvar är Balkans mest älskade röra och jag har alltid en burk stående i kylen. För att få till en genuin, klassisk smak ska paprikorna och auberginen helst grillas på en kolgrill innan de skalas. Det går även bra att rosta dem i ugnen.

• Läs hela receptet här

En av Balkans mest klassiska rätter.
En av Balkans mest klassiska rätter. Foto: Diana Dontsova

Paprikor – fyllda med färs och ris

Punjena paprike eller polneti piperki är en av Balkans mest klassiska maträtter. Det här är en rustik rätt på paprikor som fylls med färs och ris. Idag ser man diverse olika fyllningar i paprikor, men inte på Balkan. Där är det fortfarande traditionen som gäller och den enda alternativa fyllningen är vitost.

• Läs hela receptet här

Baklava cheesecake är det bästa av två världar.
Baklava cheesecake är det bästa av två världar. Foto: Diana Dontsova

Baklava cheesecake – med filodeg

Gillar du baklava och cheesecake? Nu kan du njuta av båda samtidigt! Baklava cheesecake har allt som en baklava ska ha: filodeg, valnötter, kanel och sötma. Men här får du även den krämiga färskosten som passar alldeles utmärkt till frasig filodeg.

• Läs hela receptet här

Diana Dontsova, som bloggar under namnet ”Diadonna”, är född i Småland men har föräldrar som kommer från Nordmakedonien. I sin första kokbok, ”Diadonnas Balkanmat och livet kring det dukade bordet” (utgiven på Polaris fakta) skriver hon om maten från Balkan, klassiska rätter som många känner igen men ibland med en nordisk twist. Diana Dontsova är även aktiv på sociala medier och har podden ”Maten och livet” tillsammans med Jennie Waldén.
Diana Dontsova, som bloggar under namnet ”Diadonna”, är född i Småland men har föräldrar som kommer från Nordmakedonien. I sin första kokbok, ”Diadonnas Balkanmat och livet kring det dukade bordet” (utgiven på Polaris fakta) skriver hon om maten från Balkan, klassiska rätter som många känner igen men ibland med en nordisk twist. Diana Dontsova är även aktiv på sociala medier och har podden ”Maten och livet” tillsammans med Jennie Waldén. Foto: Freddy Billqvist

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt