Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 08:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/livet-pa-en-pinne-sa-blir-maten-godare/

Mat & Dryck

Livet på en pinne – så blir maten godare

Foto: Eva Tedesjö

Mat blir godare på pinne! Jens Linder minns barndomens pinnbröd men utvecklar konceptet. Testa hans recept på pizza, vårrullar och kardemummabullar – fast på pinne förstås.

Rätta artikel

Här är fem av Linders ”pinnrecept”. Bilderna är tagna av Eva Tedesjö. Läs även Jens Linders krönika: Pinnbrödet är redo för comeback 

Pizza-pinne. Det här en kul spin-off av pizza. Glöm inte att pensla med olja och strö över oregano och ost innan ni äter, då infinner sig den rätta pizzakänslan. Den som vill kan förkoka smålökarna några minuter i lättsaltat vatten, så blir de mjukare på spetten.

Basrecept på pinnbröd. Det finns två olika skolor för hur man gör pinnbröd: man kan trä på brödet eller vira det runt pinnen. Som spett kan man använda trägrillspett eller avbarkade tunna naturpinnar. Servera gärna med smör och tunna skivor av ost eller korv.

Vietnamesisk rulle på pinne. Risrullar med grönsaker och till exempel tofu eller räkor är vanliga i det vietnamesiska köket. Ibland läggs de också på grillen. Mina varianter ska bara gå några minuter på var sida, de ska inte bli genomvarma. De kan göras 10–12 timmar i förväg och förvaras i kylen under en fuktig handduk. 

Läckra pinnbullar. Dessa bullar gör saft- och bullkalaset till en härlig utomhus-happening. Visst är det lite jobb med att göra denna bulldeg, men det betalar sig: den blir saftig och så smaklig. 

Pinnbröd med getost och nötter. Den populära förrätten chèvre chaud är ju getost som gratineras – ofta på toast med honung och nötter på toppen. Jag har omvandlat denna storsäljare till pinnbröd. Riktigt smaskigt blev det. Kan göras på utflykt eller som en aptitretare man äter vid utomhusgrillen.

Pizza-pinne och vietnamesisk rulle på pinne. Foto: Eva Tedesjö

Läs mer: Grilla veganskt eller vegetariskt – fem heta recept