Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 15:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/lotta-lundgrens-matlektioner-sa-lagar-du-de-basta-bonorna/

Mat & Dryck

Lotta Lundgrens matlektioner: Så lagar du de bästa bönorna

Bild 1 av 9 Borlottibönor är vackert fläckiga innan kokning, oansenligt ljusbruna efteråt. Deras tunna skal gör att de lätt spricker under kokning – en fördel när de ska mosas. Lent och krämigt innehåll med aningen nötighet eller smörsmak. Typisk rätt: Refried beans.
Foto: Fredrik Funck
Bild 2 av 9 Canellibönor är små, avlånga bönor med aningen mjöligt inkråm och neutral smak med antydan till brödighet. Typisk rätt: Baked beans, vita bönor i tomatsås.
Foto: Fredrik Funck
Bild 3 av 9 Svarta bönor förlorar en del av sin svartvioletta färg när de kokas och blir kaffefärgade. Men vad gör det när de är så goda. Smältande tunt skal och mycket krämigt innehåll med viss umami. Typisk rätt: Bönchili.
Foto: Fredrik Funck
Bild 4 av 9 Adzukibönor är små, runda bönor med vit rand. Precis som kidneybönorna behåller de färg och form vid kokning. Krämigt innehåll och aningen söt smak. Typisk rätt: Som fyllning i asiatiska bakverk.
Foto: Fredrik Funck
Bild 5 av 9 Sojabönor är runda till avlånga med ljusbrun färg. Bleka och lite feta i smaken, mjuka i konsistensen och utan de övriga bönornas stärkelsetunga mjölighet. Typisk rätt: Vego- biffar.
Foto: Fredrik Funck
Bild 6 av 9 Kidneybönor är njurformade, oxblodsröda bönor som bibehåller färg och form trots kokning. Lite kraftigare skal, aningen mjöligt innehåll och fint tuggmotstånd. Typisk rätt: Red beans and rice.
Foto: Fredrik Funck
Bild 7 av 9 Vita stora bönor kallas även limabönor eller smörbönor. Har kraftigare skal än övriga bönor som köps kokade eller konserverade. Påtagligt mjöligt innehåll och fin smak med mandelton. Typisk rätt: Ribollita, italiensk bondsoppa.
Foto: Fredrik Funck
Bild 8 av 9 Mungbönor är små, olivgröna bönor med vit rand som klarar kokning utan att tappa färg eller form. Spänstig konsistens och god, brödig smak. Kan ersätta kokt dinkelvete i sallader. Används ofta för groddning. Typisk rätt: Används till glasnudlar.
Foto: Fredrik Funck
Bild 9 av 9 Bruna bönor heter den njurformade, svenskodlade böna som är långt mer mångsidig än den får visa. Kompakt men krämigt inkråm och neutral smak med viss brödighet. Typisk rätt: Bruna bönor.
Foto: Fredrik Funck

I matskribenten Lotta Lundgrens kök finns inget absolut ”rätt” och absolut ”fel”. Däremot finns det massor av knep som gör maten bättre, godare och enklare. För DN gör hon en matskola i fyra delar. Först ut: bönor.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in