Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 15:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/lottens-valnotsrora/

Recept

Lottens valnötsröra

Kirskål.
Kirskål. Illustration: Nadia Nörbom

Min syster lagar så god mat att man blir tokig. Den här röran serverar hon ofta som tillbehör. Jag lägger till några vilda växter och serverar den gärna till ostbrickan, fisken eller pastan.

Läs mer: Ta en tugga av våren – med vilda växter i maten

1. Finhacka växter, vitlök och valnötter. Lägg alltsammans i en skål och tillsätt resten av ingredienserna.

2. Smaka av med salt och peppar och eventuellt ytterligare citronsaft. Späd med vatten om röran blir för tjock.

● ● ●

Kirskål

Familj: Flockblommiga.

Livsform: Flerårig ört.

Kirskål, även känd som kers eller skvallerkål, är ett livskraftigt ”ogräs” som breder ut sig som en matta med hjälp av långa vita rötter och rotskott.

Under medeltiden odlades kirskål till mat, medicin och djurfoder. Sannolikt användes den redan under stenåldern som föda. Kirskålen är en värdefull grönsak som är både nyttig och god. Den hör till samma växtfamilj som persilja och selleri, och innehåller C-vitamin, mineraler, kolhydrater, klorofyll och lite protein. Kan bli upp till 80 centimeter hög.

Obs! Kirskål kan förväxlas med den giftiga vild­persiljan (Aethusa cynapium), som känns igen på sina enskilda svepen och finflikiga blad. Den kan även förväxlas med odörten, och med spräng­örten.

Växtplats: Kirskål växer ofta i parker, träd­gårdar och andra näringsrika marker. Vanlig i hela landet upp till Norrland, där den förekommer mer sporadiskt.

Plocka och bevara: De späda, ljusgröna och blanka skotten smakar bäst under vår och försommar, men de smakar okej längre fram också – bara det är små skott. Det går ofta att skörda kirskål redan från slutet av mars ända fram till november. Plocka blommorna när de är nyutslagna, och fröna när de är gröna och mogna. Frys in eller torka blad. Torka mogna frön.

Lukt och smak: Smaken lutar åt persilja, kål och lite anis. Växten har ingen stark lukt.