Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Mat & Dryck

Lunchen dagens huvudmål i Tyskland

Foto: Jan Lewenhagen

Berlin. Rolf Bangert tar en tugga av kebaben och ser nöjd ut.
Jag fick tipset om det här stället av min son, han bor tvärsöver gatan, säger han.

Rolf Bangert, 56 år, är psykoterapeut för barn och ungdom, han har en egen mottagning i stadsdelen Schöneberg.

På det viset är han privilegierad, han kan ta förhållandevis långa luncher.

– Jag hatar att stressa när jag äter. Jag tar minst en timmes rast. Jag äter, dricker en kopp kaffe någonstans och kanske handlar något. Det finns så många roliga småaffärer här i området, säger han.

Den här måndagen har han hamnat på Rüyas Kebab på Hauptstrasse, ett relativt öppnat ställe som snabbt blivit populärt och som ligger nära mottagningen.

– Jag vet inte vad det är som gör det, det smakar extra gott här, säger Rolf Bangert.

Det beror på att grönsakerna alltid är fräscha, säger en ung man vid bordet intill, han verkar känna ägarna.

Rolf Bangert berättar att han går till olika ställen varje dag, ett kriterium är att det ska gå snabbt. Förutom kebab kan det bli pizza, sallader och han tipsar också om en italienare som serverar menyer med soppa och varmrätt till lunch.

Ibland händer det att han går till rådhuset i Schöneberg. Personalmatsalen i källarvåningen är öppen för allmänheten och där finns alltid flera rätter att välja mellan och priserna är låga.

Traditionellt är lunchen Mittagessen huvudmålet i Tyskland, på kvällarna äter många fortfarande endast Abendbrot, smörgås med pålägg av olika slag.

Eftersom Rolf Bangert äter tämligen enkla luncher blir det lite mer än abendbrot till middag.

Det kan bli en soppa eller en sallad på vardagarna, säger han.

Så lunchar tyskarna

Det finns inte samma lunchkultur i Berlin som i Sverige (stora salladsbuffeter som bonus) eller Paris och Rom (trerättersmenyer till ett facilt pris).

Restaurangerna serverar givetvis luncher, det handlar dock om enstaka rätter för någonstans mellan sju och tio euro. I de lite snofsigare kvarteren serveras ibland flerrättersmenyer som går under namnet business lunch.

Den som vill äta prisvärt (runt fem euro) ska söka sig till kantinerna på företag och förvaltningar som ofta är öppna för allmänheten eller universitetens mensor.

Snabbmat som kebab, currywurst eller pizza är också typisk berlinsk lunchmat. Till det kommer alla burgarställen som dykt upp de senaste åren.

Var: Större företag har egna matsalar, några är öppna för allmänheten.

När: Mellan 12.00 och 13.00 är lunchtid.

Rättigheter: Det står skrivet i lagen att alla har rätt till minst en halvtimmes lunch.