Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Mat & Dryck

Mackan britternas arv från 1700-talet

Denna dag äter Gemma McCartan, precis som många andra britter, en smörgås till lunch. En maträtt som lär ha införts på 1700-talet av en greve av Sandwich.

Häromåret firade samhället Sandwich i Kent att det var 250 år sedan greven John Montagu och hans vänner runt spelbordet beställde en nykonstruerad maträtt. De ville ha sitt kött mellan brödskivor för att kunna hålla maten i ena handen och spelkorten i den andra.

För Londonbon Gemma McCartan, som bland annat arbetar med personalfrågor på ett kontor med 30 anställda, blir det också smörgåsar emellanåt.

– Vanligast är att jag har med mig rester hemifrån eller har köpt färdigmat i en livsmedelsbutik, till exempel soppa, berättar hon.

Maten värmer hon i mikron i köket på jobbet. Köket ser rent ut och inga lappar finns uppsatta om att man måste diska efter sig.

I dag har Gemma McCartan istället promenerat till en snabbmatskedja ett kvarter bort och köpt med sig en macka med mozzarella och salami. Den unga försäljaren värmer hennes lunch i smörgåsgrillen.

– Vi har två parker ganska nära oss. När det blir varmare tar vi maten med oss och går vi dit någon gång i veckan. Det är skönt att byta miljö, säger Gemma McCartan.

Men den händer också att det blir mat framför datorn, berättar hon.

– Särskilt gäller det för dem som arbetar på ekonomiavdelningen och inför årsskiftet, när det är mycket att göra.

Gemma McCartan uppskattar att hon kan styra över sin egen tid. Måste hon gå tidigare från jobbet kan korta hon ner lunchtiden, som är en timme.

– Ett annat jobb jag hade var striktare. Då hade jag inskrivet exakt när på förmiddagen och eftermiddagen jag skulle ta 15 minuters rast och när mitt på dagen jag skulle ha 30 minuters lunch.

Hon spenderar i snitt runt fem pund (65 kronor) och äter oftast klockan 12 eller 12.30.

– Jag brukar komma in tidigare än andra och då är jag hungrig vid 12, säger Gemma McCartan.

Vanligast i Storbritannien är att äta lunch omkring klockan 13, oavsett klasstillhörighet, om man får tro antropologen Kate Fox. Personer som kallar målet mitt på dagen för "dinner" tillhör oftast arbetarklassen, enligt henne.

Så lunchar britterna:

Var: Överallt. Sittandes vid ett matbord, framför datorn, på en parkbänk, i bilen. Enligt en rapport från februari i år uppgav 4 procent av de tillfrågade att de regelbundet åt lunch bakom ratten i bilen.

Vad: Matlåda är britterna vana med sedan skoltiden och ofta blir det mackor. För tio år sedan uppgav 86 procent av britterna att de äter smörgås till lunch. De flesta gjordes i ordning hemma, 59 procent, medan 27 procent av mackorna köptes i en butik/restaurang. Den senare kategorin ökar sin andel. 40 procent av vuxna britter äter chips till lunch, enligt en rapport från 2013.

När: Klockan 13 är standard. Få riktiga restauranger serverar lagad mat före klockan 12 eller ens öppnar före den tiden.

Kostnad: I snitt spenderade britterna 7,39 pund (cirka 95 kronor) enligt en rapport från 2013. I London marknadsför restaurangerna lunchmenyer för runt 10-15 pund för två rätter. Då ingår inte dryck, kaffe, sallad och annat som oftast är med i svenska dagens lunch.

Rättigheter: Lagstadgade lunchpausen för heltidsanställda är 20 minuter. I jobbannonser anges ofta 30 minuter eller en timme som lunchpaus.

Källa. BBC, worksmart.org.uk, Allegra strategies, Mintel, Yougov