Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-21 08:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/maltiden-en-av-fa-saker-som-skiljer-oss-fran-djuren/

Mat & Dryck

”Måltiden en av få saker som skiljer oss från djuren”

Bild 1 av 5
Foto: Janerik Henriksson/TT
Bild 2 av 5 Kina. Familjen Ho bor fyra generationer under samma tak. Här har de dukat upp till middag med duva, sockersaltad paprika, kryddstarka potatisstrimlor och mantou, de ångkokta brödbullar som är basmat i Peking där familjen bor. Farmor Hao Yuechi dokumenterar allt med videokamera.
Foto: Anette Nantell
Bild 3 av 5 Slovakien. Romska barn äter lunch på ett daghem i Kosice. Det drivs av ideella krafter och väggarna är dekorerade med färgglada målningar som barnen och lärarna skapat tillsammans.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 4 av 5 USA. Terry Harman och James Schenck äter och diskuterar politik på Big Texan Steak Ranch i Ama-rillo, Texas. Restaurangen serverar en enorm köttbit på drygt 2 kg som man får gratis om man lyckas äta upp hela, deras så kallade ”72 oz challenge”.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 5 av 5 Frankrike. När middagen är klar ringer Daniel Tricaud i den lilla bronsbjällran, och då samlas hela familjen runt matbordet. Medelfransmannen tillbringar dagligen 2 timmar och 22 minuter vid matbordet.
Foto: Nikolai Jakobsen

Hur vi äter är minst lika viktigt som vad vi äter. Författaren och journalisten Mats-Eric Nilsson, aktuell med nya boken ”Måltidens magi”, tycker det är dags att lyfta blicken från tallriken och vända den mot dem vi delar måltiden med.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in