Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Mat & Dryck

Mat för barn – fem frågor till fyra kokboksförfattare

Stellan, 3 år, pressar citron på fiskbullarna som pappa Christian Daun lagat.
Stellan, 3 år, pressar citron på fiskbullarna som pappa Christian Daun lagat. Other: Beatrice Lundborg
Varför behövs din bok? DN ställde den frågan, och ytterligare fyra frågor, till fyra kokboksförfattare. Läs vad Gunilla Kinn Blom, Christian Daun, Sara Begner och Fanny Lindkvist svarade. Och testa deras recept på mat för barn.
”Mums för minigourmeter och matgladisar” av Gunilla Kinn Blom, Henrietta Anefalk och Edward Blom.
”Mums för minigourmeter och matgladisar” av Gunilla Kinn Blom, Henrietta Anefalk och Edward Blom. Foto: Edward Blom

Gunilla Kinn Blom: ”Män kanske får lust att 
vara föräldralediga längre”

Varför behövs den här boken?

– Vi saknade själva en kokbok som innehåller alla tänkbara aspekter på småbarnsmat. Inte bara massor av recept, råd och fakta om hemlagade rätter, utan även texter om exempelvis smakträning, kulturhistoria och barnmat på restaurang och i förskolan – allt i ett. 

Vilka riktar den sig till? 

– Främst matintresserade småbarnsföräldrar, som vill ha inspiration och lära sig kockknep. Vi vill gärna nå män – som kanske får lust att vara föräldralediga längre, om de kan använda tiden åt att utveckla sin kokkonst. Mångas pappaledighet börjar ju när det är dags för bebisen att börja äta mat! Vi tror också att mor- och farföräldrar, och andra som inte haft egna småbarn på länge, har stor nytta av att uppdatera sin syn på bebisars och barns kost. Slutligen hoppas vi att fler som driver restauranger, matställen och kaféer tar till sig att ”barnmat” inte måste vara enbart köttbullar och pannkakor.

Vad är viktigast att tänka på när man lagar mat med/för barn?

– Att inte fastna i egna föreställningar om vad barn ”brukar” gilla, utan att låta dem provsmaka allt familjen i övrigt äter – och att inte ge upp, trots att det kan vara kämpigt när maten ratas eller hamnar på golvet.

Är recepten granskade ur näringssynpunkt?

– Nej, vår poäng är att om man lyckas få barnen att äta god, smakrik och varierad kost så följer näringsriktigheten med på köpet utan att man behöver tänka på det. Men vi följer Livsmedelsverkets rekommendationer, till exempel att små barn inte ska äta socker. Ett särskilt kapitel handlar om hur viktigt det är med järnrik barnmat.

Vilken är din viktigaste erfarenhet av barn och mat?

– När jag läste in mig på barnmatens kulturhistoria greps jag starkt av hur familjer genom alla tider fått kämpa för att alls få sina barn att överleva, eftersom det så ofta rått brist på såväl bröstmjölk som annan föda. Utbudet av mjölkersättning och all världens råvaror och kryddor i närmaste snabbköp är ett unikt privilegium vi i dagens Sverige har.

Recept: Gastronomens torsk

***

”Mitt barn äter allt...” av Niklas Ekstedt och Christian Daun.
”Mitt barn äter allt...” av Niklas Ekstedt och Christian Daun. Foto: Beatrice Lundborg

Christian Daun: 
”Barnets aptit ökar 
när alla äter gemensamt”

Varför behövs den här boken?

– För att de flesta barnmatskokböcker felaktigt förutsätter att föräldrar tycker att det är superkul att laga käk till sina barn. Vår premiss är i stället att genomsnittsföräldern snarare anser att sysslan är deppig och otacksam. I boken visar vi att det inte behöver vara så. Det finns hjälp att få.

Vilka riktar den sig till?

– Den riktar sig till alla som lagar mat till barn i åldrarna 2-18 år, såväl föräldrar som förskole- och skolkockar. 

Vad är viktigast att tänka på när man lagar mat med/för barn?

– Att inte begränsa sig i onödan. Barns fäbless för ketchupdränkt sogg beror inte på att de är förprogrammerade att gilla sådant, utan på att vuxenvärlden låtit dem vänja sig. Barnmenyn, med dess korv och pommes och mikrade pannkakor med sylt, är en självuppfyllande profetia med ofördelaktig bäring på den matlagning som sker i hemmet. Därför måste den utrotas. 

Är recepten granskade ur näringssynpunkt? 

– Nej, vi har inte följt några näringsrekommendationer. I alla fall inte slaviskt. Vårt fokus har varit att få barn att äta god och varierad mat. Däremot är recepten faktagranskade av barndietisten Sara Ask.

Vilken är din viktigaste erfarenhet av barn och mat?

– Ät tillsammans med ditt barn. För ett år sedan vägrade jag. Min fru och jag åt konsekvent vuxenmiddag ensamma, efter att vår son lagt sig. Det var ett sätt att behålla värdigheten. Men numera käkar hela familjen tillsammans. Barnets aptit ökar betänkligt när alla äter gemensamt, och samma sak. 

Recept: Fiskbullar i currysås

***

”Barnens kockskola” av Sara Begner.
”Barnens kockskola” av Sara Begner. Foto: Anna-Lena Ahlström

Sara Begner: 
”Låt barnen vara 
med i alla delar”

Varför behövs den här boken? 

– Jag tror att många barn och ungdomar gillar att stöka runt i köket. Det är lätt att det blir mest bakning när de går loss, det är i och för sig trevligt men den här boken är en hjälp för oss föräldrar att få middagen på bordet. Ju tidigare man involverar barnen desto mer självgående är de lagom till att de blir tonåringar.

Vilka riktar den sig till?

– Det här är en bok för barnen, vid ganska tidig ålder kan de använda den själva. Det stora pluset att vi föräldrar blir bjudna på middag lite då och då.

Vad är viktigast att tänka på när man lagar mat med/för barn? 

– Att släppa kontrollbehovet. Lite stök får man stå ut med och positiv förstärkning lönar sig i längden. Det tråkigaste svar jag vet när barn frågar om de får hjälpa till är ”du kan väl duka”!

Är recepten granskade ur näringssynpunkt? 

– Nej, men vi har tagit ansvar för att det är balanserad mat. Boken har också inslag av helgsötsaker där det inte är fokus på hälsa. Boken är dessutom tänkt för barn som är lite större.

Vilken är din viktigaste erfarenhet av barn och mat?

– Vill du få barn att äta mer varierat och få mer matlust ska du låta dem vara med i alla delar, från planering till matlagning. Barn förstår även vikten av att äta bra mat, om man förklarar det för dem med fokus på vad kroppen behöver.

Recept: Smoothie bowl

***

”Det stora matäventyret” av Fanny Lindkvist.
”Det stora matäventyret” av Fanny Lindkvist. Foto: Magnus Skoglöf

Fanny Lindkvist: 
”Jag är allergisk mot 
begreppet barnmat”

Varför behövs den här boken?

– Jag tror att alla föräldrar vill ha mer tid med sina barn, och att mat för många snarare är ett nödvändigt ont än något som är roligt, lustfyllt och utvecklande. Jag vill inspirera till att laga god, näringsrik och enkel mat tillsammans med sina barn. Alla recept är fria från mjölkprotein, gluten, soja och raffinerat socker. Jag har mött många föräldrar med allergiska barn som tycker det är svårt att hitta passande recept. Därför ville jag skapa recept som inkluderar även de barn som har allergier.

Vilka riktar den sig till?

– Boken riktar sig till föräldrar och barn, större och mindre, som vill laga mat, lära sig mera eller lära sig nytt. Men även till en farfar, mormor eller till dig utan barn som vill ha klimatsmarta tips, planera en fest och äta renare. Recepten innehåller få ingredienser utan tillsatser och är enkla och pedagogiska.

Vad är viktigast att tänka på när man lagar mat med/för barn?

– Börja med att plocka bort så det finns bra med arbetsyta och underlättar städningen när ni är klara. Laga maten med barnen med ett öppet sinne. Det blir förmodligen inte exakt som du vill, det kanske blir bättre med input från en minikock? Gör ingen stor grej av om barnen inte är så sugna eller inte orkar mer. Jag undviker förbud och bannor i köket. Det ska vara en lustfylld och intressant plats som känns positiv.

Är recepten granskade ur näringssynpunkt?

– Jag är kostrådgivare, utbildad via Paleo Institute. Jag har inte näringsberäknat fördelningen mellan de olika näringsämnena eftersom jag anser att det ligger utanför ramen för den här boken. Fokus ligger istället på rena råvaror, långvarig mättnad och mat utan mjölk, gluten, soja och raffinerat socker.

Vilken är din viktigaste erfarenhet av barn och mat?

– Jag är övertygad om att kräsna barn blir mindre kräsna om de får vara med i köket. Gärna alla steg, från att handla, laga och sedan bjuda resten av familjen. Jag är lite allergisk mot begreppet barnmat. Min erfarenhet säger att smaker går hem bättre än något annat.

Recept: Kycklingköttbullar med vitkålsmos

  • Läs mer:

Elin Peters krönika: Hur får man barnen att vilja äta ”riktig mat”?

Bonustips

 ”Praktika för blivande föräldrar – Gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund” av Cecilia Chrapkowska och Agnes Wold (Wahlström & Widstrand) innehåller förutom fakta om bland annat skrik och kolik, infektioner och vaccinationer även praktiska tips och vetenskapligt verifierade sanningar mat till barn.